EXPO@ZEE: Grote namen op Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende 2014
Filmfestival Oostende 2014

Oostende - 'stad aan zee' - richt zich vooral op cultuurminnende bezoekers uit binnen- en buitenland. Het aanbod aan evenementen, culturele hoogvliegers en musea in Oostende kan dan ook de vergelijking met menige wereldstad glansrijk doorstaan. En vanzelfsprekend hoort daar ook een prestigieus filmfestival bij!

 

Dit jaar biedt het Filmfestival Oostende niet alleen een fantastische openingsfilm, ook de nodige bekende Belgische acteurs, regisseurs en een bonafide Oscarwinnaar zullen van de partij zijn. En om het helemaal mooi te maken, brengt het Filmfestival Oostende met de Ensors een awardshow die live op televisie wordt uitgezonden.

 

Het Cannes van de Noordzee

 

Naar goede gewoonte, wordt het Filmfestival voorgesteld door een 'Master'. Dit jaar is het de beurt aan Wim Willaert - vooral bekend van de hilarische reeks 'Eigen kweek'. De diepe stem van Wim begeleidt de nieuwe reclamespot die alle filmliefhebbers naar het Filmfestival Oostende wil halen. Met de haren in de wind en de blik op zee kondigt Wim Willaert het 8ste Filmfestival aan als “Oostende, het Cannes van de Noordzee”.

 

EMBEDDED VIDEO

 

Adembenemende openingsfilm

 

De spannende spionagethriller 'A most wanted man' van Anton Corbijn - vooral bekend van 'Control' - is de openingsfilm voor de editie 2014. Naast de prachtige fotografie van een meester filmmaker, is het vooral een uitgelezen kans om één van de laatste films van de helaas te vroeg overleden Philip Seymour Hoffman te gaan kijken. De acteur speelt in deze film de sterren van de hemel als een ten onrechte van spionage beschuldigde illegaal in Duitsland.

 

Oscarwinnaar krijgt ster op zeedijk

 

Afsluiter van het Filmfestival Oostende wordt het romantische drama 'Third Person'. Deze film van regisseur en tweevoudig Oscarwinnaar Paul Haggis, pakt uit met een straffe cast. Naast Liam Neeson, zien we onder meer Kim Basinger, James Franco, Mila Kunis en Oscarwinnaar Adrien Brody.

 

Adrien Brody is nog steeds de jongste man die ooit een Oscar won op zijn 29e voor zijn schitterende vertolking in Roman Polanski's 'The Pianist'. Niet alleen zal Adrien Brody de avant-première van 'Third Person' bijwonen op de slotavond van het Filmfestival van Oostende, hij krijgt ook zijn welverdiende ster op de 'Walk of Fame' op de zeedijk van Oostende.

 

Gala van de Ensors live te volgen

 

De Ensors zijn de prijzen die het Filmfestival Oostende aan verschillende recente Vlaamse films toekent. De jury, onder leiding van Bart de Pauw, nomineerde dit jaar onder meer 'Marina' en 'Het Vonnis' als beste film; Matteo Simoni en Koen de Bouw als beste acteur en Charlotte de Bruyne als beste actrice.

 

Ook leuk: de genomineerde films kan je tussen 12 en 20 september gaan bekijken in plaatselijke volkscafés tijdens de 'Filmcafé on Tour'.

 

De prijzen zelf worden uitgereikt op het Gala van de Ensors op 20 september 2014. De volledige awardshow zal ook live te volgen zijn op het Telenetkanaal Prime Star HD.

 

PRAKTISCH

 

Lees ook andere artikels over EXPO@ZEE