EXPO@ZEE: niet te missen eerbetoon aan de zee en aan Jan Hoet

De Zee Jan Hoet

Wat de laatste tentoonstelling van Jan Hoet had moeten worden - een hommage aan de zee - is uiteindelijk een eerbetoon aan deze uitzonderlijke kunstliefhebber en -kenner geworden.

 

De grote lijnen van de tentoonstelling werden al in het najaar van 2013 door Jan Hoet uitgetekend, in nauwe samenwerking met co-curator Phillip Van den Bossche. Door zijn vroegtijdig heengaan, kan Jan Hoet er zelf niet bij zijn, maar zijn visie wordt verder doorgetrokken. Over die visie had Jan Hoet zelf nog het volgende te vertellen*:

 

*Bron: www.dezee-oostende.be

 

'De Zee - salut d'honneur Jan Hoet' blikt terug op de relatie die kunstenaars vanaf het midden van de 19e eeuw tot nu met de zee hebben gehad. Eerder dan een chronologisch beeld te schetsen, wordt geopteerd voor 'verticale' ontmoetingen tussen recent en ouder werk, zodat de interactie tussen de werken een eigen verhaal kan vormen. Een uitgangspunt dat Jan Hoet trouwens bij al zijn tentoonstellingen hoog in het vaandel voerde.

 

De tentoonstelling beperkt zich bovendien niet tot de museumzalen, maar wordt actief doorheen Oostende uitgewerkt. Van een vijver over een kerk naar een oude bioscoopzaal tot bootjes: de hele stad zal gonzen van kunst die nauw verbonden is aan de zee.

 

De expo brengt bovendien een zelden geëvenaarde variatie aan kunstenaars. De lijst is te lang om op te noemen, maar springen zeker in het oog: William Turner, James Ensor, Luc Tuymans, William Blake, Joseph Beuys, Marcel Duchamp, Marc Chagall, Jan Fabre, Henri Matisse, Leon Spilliaert, Paul Cézanne en Pablo Picasso.

 

Of, zoals de organisatoren het zelf stellen:

Deze salut d'honneur wordt een kunsthistorisch verhaal over de zee, gekaderd in een hedendaagse setting en een verfrissend perspectief. De tentoonstelling brengt kunstenaars samen die een fascinatie voor de zee gemeen hebben en met nieuw en bestaand werk het geheugen vormen van het werk en de passie van Jan Hoet.

 

PRAKTISCH

  • Openingsuren: alle dagen open van 23/10/2014 tot 19/04/2014
  • Tickets: 9 euro van maandag tot donderdag, 15 euro van vrijdag tot zondag en tijdens de vakantie, gratis voor kinderen jonger dan 12
  • Adres: mu.ZEE, Romestraat 11, 8400 Oostende

 

 

Beeld: © Dirk Braeckman

Lees ook andere artikels over EXPO@ZEE