EXPO@ZEE: Ssssssssssserpentarium op de Zeedijk

Serpentarium Blankenberge

Of je nu gefascineerd bent door slangen, reptielen en amfibieën of eigenlijk het liefst zo snel mogelijk met je armen in de lucht wapperend wil gaan lopen, het Serpentarium biedt je een indrukwekkende reis doorheen de reptielenwereld. Dit kleine zusje van de ZOO en Planckendael op de Zeedijk van Blankenberge bezit ondertussen meer dan 250 dieren van meer dan 100 verschillende soorten. Ga zeker zelf eens een kijkje nemen en - wie weet - aai je uiteindelijk nog een slang...

Het Serpentarium staat sinds 2008 op de kaart als gespecialiseerde amfibieën- en reptielendierentuin. Het Serpentarium maakt deel uit van de KMDA, dezelfde groep die ook de ZOO Antwerpen en Planckendael uitbaat en biedt een perfecte uitstapje voor groot en klein.

 

Op ontdekkingsreis

Tussen rotspartijen en watervallen ga je in één handomdraai van de woestijn naar de jungle en terug. En ondertussen kan je de wondere reptielenwereld ontdekken. Het Serpentarium bezit meer dan 100 verschillende soorten, waaronder vogelspinnen, schorpioenen, gifslangen, krokodillen, leguanen, doodsadders, varanen, gekko's en pijlgifkikkers.

 

We stellen je ook graag een paar van de 'sterbewoners' voor:

De zwarte mamba
De tweede grootste gifslang in de wereld, enkel voorafgegaan in lengte door de koningscobra, is razendsnel. Met zijn 11 km/u is de zwarte mamba de snelste slang van Afrika en mogelijk zelfs van de hele wereld. Het is in elk geval de meest giftige slang, wiens beet een volwassen persoon in minder dan 20 minuten kan doden. Wat wel opvalt, is dat de 'zwarte' mamba helemaal niet zwart is, maar eigenlijk donkergrijs.


De Jezus-Christus hagedis
De basilisk herinner je je misschien nog uit 'Harry Potter en de geheime kamer'? In de mythologie was de basilisk een kruising tussen een haan, een slang en een leeuw en één blik in de ogen volstond om versteend te worden. Deze groene basilisk zal je niet verstenen, wees gerust. Hij zal je misschien wel verbazen als hij met zijn lange fijne tenen over het water loopt, de reden waarom de groene basilisk ook wel eens de Jezus-Christus hagedis wordt genoemd.


De denappelskink
Deze hagedis lijkt door zijn donkere schubben wat op een denappel, maar wat hem helemaal speciaal maakt, is dat zijn kop en staart even driehoekig, dik en breed zijn. Een perfect verdedigingsmechanisme, natuurlijk. En als dat afleidingsmanoeuver niet volstaat, schrikt de denappelskink vogels af door zijn felle, blauwe tong uit te steken.


Het Gilamonster
Dit is één van de slechts twee giftige hagedissoorten in de wereld. Het Gilamonster is gelukkig nogal traag en lui, waardoor hij niet echt een gevaar vormt. Meer nog, in het gif van het Gilamonster werd een stof ontdekt waarmee nu al miljoenen diabetici behandeld worden.

 

Koest, slang!

Als je het durft, kan je ook zelf een slang aaien. De verzorger haalt de tamme korenslang op vaste tijdstippen uit zijn terrarium zodat je hem even kan vasthouden. Deze veilige slang voelt zacht aan en helemaal niet glibberig. Het wordt sowieso een unieke ervaring en een perfect fotomoment. Wacht maar tot je de foto op Facebook post en iedereen kan zien hoe moedig je wel bent!

Al zin in een voorsmaakje? Bekijk dan zeker even dit filpmje!

 

 

PRAKTISCH

  • Openingsuren: alle dagen van 10 tot 18.30 uur. In de zomermaanden is het Serpentarium open tot 19.30 uur.
  • Locatie: Zeedijk 147, 8370 Blankenberge.
  • Tickets: gratis voor kinderen kleiner dan een meter, voor grotere kinderen kost de inkom 8 euro en voor een volwassene 10 euro.

 

© Beeld: www.serpentarium.be

Lees ook andere artikels over EXPO@ZEE