EXPO@ZEE: topfotograaf Stefan Vanfleteren in Oostende

Stefan Vanfleteren in Oostende

Stefan Vanfleteren reisde de voorbije maanden langs de kusten van Finland tot in Spanje, op zoek naar de restanten van Hitler's Atlantic Wall. De mooiste foto's kan je nu gaan bekijken in het provinciedomein Raversyde.

 

De Atlantic Wall, het megalomane bouwproject van Adolf Hitler, was bedoeld om de geallieerden te weerstaan. Het resultaat? 15.000 bunkers, versperringen en kustbatterijen over een lengte van 5.000 kilometer. Van het toenmalige Finland over de kusten van Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk tot aan de Golf van Biskaje.

 

In opdracht van de Provincie West-Vlaanderen en Raversyde - het prachtige erfgoedgebied middenin een natuurpark - reisde Stefan Vanfleteren de afgelopen maanden deze kusten af. Hij ging op zoek naar de restanten van de Atlantic Wall. Zijn oog viel daarbij op de haast ongewilde architectonische schoonheid van deze gebouwen en - vooral - van hun nutteloze strijd tegen de kracht van de natuur. Of zoals Stefan het zelf mooi beschrijft in DS Magazine:

 

De Atlantic Wall voert vandaag geen strijd meer tegen de geallieerden, maar tegen de natuur. Van Wereldoorlog over Koude Oorlog tot global warming. De bunkers krijgen het hard te verduren.

 

Met zijn typische, uitgepuurde zwart-witfotografie documenteert Stefan Vanfleteren het verval van deze ooit als onverwoestbaar geachte bouwwerken. De sterkste beelden worden nu als een installatie tentoongesteld in Raversyde. Een bezoek meer dan waard voor liefhebbers van geschiedenis, fotografie en natuur!

 

 

PRAKTISCH

Openingsuren: alle dagen van 10u30 tot 17 uur
Locatie: Provinciedomein Raversyde, Nieuwpoortsesteenweg 636, 8400 Oostende
Tickets: 6,50 euro - kinderen t.e.m. 12 jaar mogen gratis binnen

 

TIP

De volledige reeks foto's verschenen zonet in een boek, 'Atlantic Wall', dat je in de shop van Raversyde kan kopen voor 39,50 euro.

 

Lees ook andere artikels over EXPO@ZEE