EXPO@ZEE: zelf Nieuwpoort eens onder water zetten?

In Nieuwpoort is de Groote Oorlog nooit ver weg. Dat kan ook moeilijk anders: 
Nieuwpoort was immers vier jaar lang de eerste stad van het westelijke front en de badstad kreeg het dan ook zwaar te verduren in die jaren. Vooral de onderwaterzetting liet diepe sporen na.

 

De onderwaterzetting van de poldervlakte bracht de Duitse invasie voor Nieuwpoort tot staan en het is dit verhaal dat je vanaf 18 oktober 2014 kan gaan ontdekken in 'Nieuwpoort Westfront'. Onder het monument heeft Nieuwpoort immers een eigentijds en interactief bezoekerscentrum gebouwd. De aloude sluizen kan je persoonlijk interactief bedienen in een computerspel, terwijl je breed uitkijkt over het sluizencomplex van vandaag door een raam van 23 meter. Zo beleef je van nabij de kracht van het zeewater en hoe slim de sluizen en sassen werden geregeld om de bezetter een halt toe te roepen.

 

Een van de blikvangers van de expo wordt ongetwijfeld ook het monumentale schilderij van de Belgische frontkunstenaar Alfred Bastien over de IJzerslag. Het doek van maar liefst 115 op 14 meter wordt digitaal getoond op een al even indrukwekkend scherm, in slow motion en met toelichting. 


Vergeet aan het einde van je bezoek zeker ook niet de lift te nemen naar de top van het Koning Albert I-monument zelf, waar je kan genieten van een prachtig panorama over de kust en het hinterland!

 

Ontdek ook de voorbereidingen voor de expo in dit filmpje*

 

 

 

Bron: http://www.focus-wtv.be/

 

PRAKTISCH

  • Adres: Kustweg 1, Nieuwpoort-Stad (Nieuwpoort)
  • Tickets: Volwassenen: € 7.00 / Kinderen t/m 6 jaar: gratis / Jongeren tussen 7-25 jaar: €5.00
  • Openingsuren: alle dagen van 10 tot 17 uur

 

Beeld: PVBN via hln.be

Lees ook andere artikels over EXPO@ZEE