Privé-investeerders doen wat banken niet durven of willen

Durfkapitaal

Je zal vandaag de dag maar beginnen met een nieuwe zaak en een lening bij de bank proberen los te peuteren... Niet alleen betaal je (te) veel rente, de kans dat je op een 'njet' stoot, is groot. Zeker als je met innovatieve technologie of nog onbekende materie bezig bent en geen bewezen business model kan voorleggen.

 

Toch zien we dat de voorbije drie maanden maar liefst 193,6 miljoen euro werd geïnvesteerd in start-ups en groeibedrijven. Dat geld komt van vermogende families en geslaagde bedrijfsleiders, die de nulrente beu zijn. Ze investeren liever in startende ondernemingen, wat mogelijk winst kan opleveren maar wat vooral goed is voor onze economie.

 

Ook de overheid doet haar duit in het zakje en maakte tijdens de begrotingscontrole 33 miljoen euro vrij om jonge bedrijven in innovatieve sectoren een duwtje in de rug te geven. Bedoeling is vooral het leven voor start-ups makkelijker te maken door onder meer een loonlastenverlaging voor startende bedrijven en een vereenvoudigde toegang tot financiering.

 

Reginald Vossen, algemeen directeur van de sectorvereniging BAN Vlaanderen, is het ondersteunen van financiering cruciaal voor startende bedrijven*.

 

We doen regelmatig peilingen bij jonge bedrijven, en daaruit blijkt steevast dat financiering een van de belangrijkste bottlenecks is voor een startend bedrijf. 

 

 

Toch raadt Frank Maene van Volta Ventures deze stap niet aan elke investeerder aan*:

 

Durfkapitaal is te risicovol voor de kleine belegger. In tegenstelling tot private equity investeren we niet in bedrijven die al cashflows genereren.

 

Sam Desimpel van Princip.al wijst er ook op dat het rendement niet altijd gegarandeerd is*:

 

Weet ook dat de historische rendementen van durfkapitaal lager liggen dan investeringen in vastgoed of aandelen.

 

 

Geen spek voor ieders bek dus, dat durfkapitaal. Maar toch een geluk dat jonge en gemotiveerde bedrijfsleiders niet enkel afhankelijk zijn van de banken om hun - vaak briljante - ideeën in realiteit om te zetten.

 

 

 

* Bron: www.tijd.be

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Beleggen