Sluipend gevaar

Beurstaks

De beurstaks of 'taks op de beursverrichtingen' (TOB) is een belasting die jouw bank of beursvennootschap aanrekent wanneer je beleggingsproducten aankoopt of verkoopt.

Dirk Vandycke (mede-oprichter van monest.net en chartmill.com en docent statistiek aan de Hogeschool West-Vlaanderen) noemt die beurstaksen in het artikel 'Beleggen zonder beurstaks' in De Standaard een "sluipend gevaar voor portefeuille en rendement".

 

Bij het aan- en verkopen van aandelen betaal je sinds januari 2015 0,27 procent beurstaks, begrensd tot 800 euro. Bij aandelen van beleggingsvennootschappen kan dat zelfs oplopen tot 1,32 procent. En dat hakt er inderdaad stevig in, zoals ook het rekenvoorbeeld van Peter Van Maldegem aantoont*:

 

Een belegger heeft een portefeuille van 10.000 euro in aandelen en 10.000 euro in een fonds van het kapitalisatietype. In 2015 verkoopt hij het fonds en doet hij voor 10.000 euro transacties in aandelen. De belegger betaalt een beurstaks van 159 euro (27 euro voor de aandelen en 132 euro voor het fonds).
 

* Bron: Netto (De Tijd), 19 december 2014 – Peter Van Maldegem

 

Hou er dus rekening mee dat je bij aandelen dus al minstens 0,54 procent winst moet maken om zelfs maar break-even te draaien en bij beleggingsvennootschappen zelfs 2,64 procent. Een risico dat je maar best mee incalculeert vooraleer je op de aandelenmarkt te gooien.

 

 

 

Beeld: freedigitalphotos.net

Lees ook andere artikels over Beleggen