ACTIEF@ZEE: Allemaal beeldjes

In het gevarieerde aanbod activiteiten rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, valt vooral het project 'Coming World/Remember Me' in het oog. Bedoeling is in de zomer van 2018 niet minder dan 600.000 beeldjes tentoon te stellen in het niemandsland van de frontzone van Ieper. Het unieke aan het project is dat je deze beeldjes zelf in een workshop in Nieuwpoort kan (laten) maken.

 

Via nieuwe creaties, interpretaties en producties wil het cultuurprogramma 'Gone West, Reflections on a Great War' tussen 2014 en 2018 een artistieke reflectie op de Groote Oorlog ondersteunen en stimuleren. Een van de projecten daarbij is de 'Namenlijst', waar het 'In Flanders Field Museum' al enkele jaren aan werkt. Bedoeling is alle 600.000 slachtoffers - militairen, burgers, binnen- en buitenlanders - die op Belgische grond vielen een naam te geven en een plaats in het register.

 

600.000 herinneringen

 

Deze namenlijst inspireerde curator Jan Moeyaert en kunstenaar Koen Vanmechelen tot de ontwikkeling van 'Coming World/Remember Me', een meerjarig kunstproject dat in de zomer van 2018 uiteindelijk zal uitmonden in een 'land art'-installatie. Uniek aan dit project is, dat iedereen er aan kan meewerken. Je kan namelijk deelnemen aan de 'making of' van deze installatie door één of meerdere beeldjes te maken. Elk van de beeldjes staat voor één van de slachtoffers die het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog op Belgische bodem.

 

De beeldjes zijn allemaal dezelfde, maar zullen toch verschillen in uitstraling omdat ze uit de handen van verschillende mensen komen. Bovendien worden de beeldjes met een 'dog-tag' - het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten - voorzien van een individuele identificatie. Het nummer op de dog-tag verwijst naar een slachtoffer op de Namenlijst en ook de naam van de maker, peter of meter komt op de dog-tag. Einddoel is een landscape installatie met 600.000 beelden in het provinciaal domein De Palingbeek, vlakbij de iconische Hill 60 in Ieper.

 

Jouw steentje bijdragen

 

Je kan individueel of als groep actief deelnemen aan een belevingsatelier in de historische locatie Bommenvrij in Nieuwpoort. Een workshop (10 euro voor 3 uur) bestaat telkens uit een inlevingsmoment, het effectief maken van beeldjes uit klei en een reflectiemoment. Elke deelnemer ontvangt als blijvende herinnering een certificaat en een unieke kopie van de dog-tag die bij zijn/haar beeldje hoort. Inschrijven voor een workshop kan door te mailen naar lotte.moeyaert@vzwkunst.be.

 

Vind je jezelf niet meteen 's werelds meest begenadigde beeldhouwer? Geen probleem! Elke actieve deelnemer kan immers meerdere peters en meters verwerven en voor hen een beeldje maken. Voor 5 euro en de verzendingskosten word je dan peter of meter en ontvang ook jij een certificaat en een unieke kopie van de dog-tag die bij jouw beeldje hoort. Daarvoor kan je je inschrijven via http://www.comingworldrememberme.be/nl/word-peter--meter

 

Om af te sluiten, geven we je nog even de officiële trailer van het project mee.

 

Official Trailer CWxRM from CWxRM on Vimeo.

 

© Beeld: http://www.comingworldrememberme.be/ 

Lees ook andere artikels over ACTIEF@ZEE