ACTIEF@ZEE: Wandelen door de Fonteintjes in Zeebrugge

De Drie Fonteintjes in Zeebrugge

Zoek je even variatie na een stevige portie strand, zon en zee? Ga dan zeker wandelen door het prachtige natuurgebied De Fonteintjes, een vier kilometer lange strook tussen de duingordel en de kustbaan die van Zeebrugge tot Blankenberge loopt.

 

De Fonteintjes biedt een gevarieerd landschap en een wandelpad dat je van Zeebrugge naar Blankenberge brengt. Je kan op 4 verschillende punten trouwens terug afzakken naar het strand of de kustdijk.

 

Unieke flora en fauna

 

De Fonteintjes dankt zijn naam aan de vier natuurlijke duinplassen in het gebied, namelijk de Rietfontein, Bosfontein, Orchisfontein en Eendenfontein. Het is een belangrijk broed-, rust- en foerageergebied alsook een overwinteringsgebied voor verschillende vogels. Daarnaast zorgt de dichte ligging aan de kust voor de nodige unieke zilte flora.

 

Het hele jaar door kan je er dodaars, rietgors en bergeenden spotten. Maar ook de seizoenen bieden elk enkele natuurparels die het ontdekken waard zijn.

 

  • Zomer: moeraswespenorchis, padderus, weegbreefonteinkruid, grote wederik, levendbarende hagedis
  • Herfst: zwartwordend wasplaatje, blauwe zeedistel
  • Winter: aalscholver, roerdomp
  • Lente: rietorchis, bijenorchis, addertong, rietzanger, kleine karekiet

 

De Fonteintjes bezoeken

 

Je kan als wandelaar het hele jaar door het natuurpark bezoeken en op eigen houtje alle fauna en flora opsporen en bewonderen. Als je echter nog meer natuurpareltjes wil ontdekken, kan je ook een geleid bezoek aanvragen bij Natuurpunt.

 

PRAKTISCH

Openingsuren: alle dagen vrij toegankelijk
Locatie: einde Zeedijk, Zeebrugge
Tickets: 2,50 euro

 

© Beeld: Marc Ryckaert via commens.wikimedia.org

 

Lees ook andere artikels over ACTIEF@ZEE