ACTIEF@ZEE: Weidse wereld vol vogels

Vlakbij Blankenberge vind je het natuurreservaat Uitkerkse polder, een eeuwenoud weidelandschap dat een ware oase van rust vormt als je de drukte van de badstad even wil ontvluchten. Voor vogelliefhebbers is het dan weer een paradijs omdat het natuurreservaat het hele jaar door een ideale biotoop is voor tal van vogelsoorten. Ook als je met je kind(eren) wil gaan, heeft Uitkerkse Polders de perfecte oplossing voor je in petto.

 

De Uitkerkse Polder is een open polderlandschap van 1.500 hectare. Doorsneden met beken en tal van poelen biedt dit lappendeken van weidelandschappen een mooi beeld van hoe de kustpolders er vroeger uitzagen. De Uitkerkse Polder en zijn zilte landschappen geniet dan ook internationale bescherming via het Life-fonds van de Europese Unie.

Vogels spotten

Het hele jaar door zijn er tal van vogels te zien, waaronder grutto's, kieviten, kluten, tureluren en scholeksters. Tijdens het ganzenseizoen van november tot februari kan je dan weer genieten van de grauwe gans, de kleine rietgans en de kolgans.

 

Doorheen het natuurgebied vind je de nodige vogelkijkhutten om ongestoord naar vogels te kunnen kijken. Maar je vindt er ook een vaste fotohut die aan de meest strenge criteria van elke fotograaf kan tegemoetkomen: ruim en ongestoord zicht via reflecterend glas, een laag standpunt, een goede lichtinval en voldoende ruimte en comfort. De fotohut bevindt zich op loopafstand van het bezoekerscentrum, waar je ook je wagen kwijt kan. Je kan de fotohut per dag huren voor twee personen aan 100 euro op weekdagen voor twee beurten en aan 75 euro op zaterdag en zon- en feestdagen. Voor meer info kan je terecht op de website

Genieten met het hele gezin

De permanente tentoonstelling in het bezoekerscentrum leert jou en je gezin alles wat jullie willen weten over de natuur in het gebied. Als je iets actiever aan de slag wil, overweeg dan zeker de Boeboekpoldertas. Gewapend met kompas, verrekijker en opdrachtenboekje begeleiden Piepel en Soeza je op je ontdekking van de vele vogels in de Uitkerske Polder. En aan het einde van de wandeling kan je samen genieten van een lekker drankje in de cafetaria van het bezoekerscentrum.

Wil je al snel even de Uitkerkse polders ontdekken? Dan is dit filmpje je perfecte gids!

 

 

PRAKTISCH

  • Openingsuren: woensdag, donderdag, zaterdag en zondag van 13.30 uur tot 17.30 uur.
  • Locatie: Kuiperscheeweg 20, 8370 Blankenberge.
  • Tickets: gratis.

 

© Beeld: Marnix Vyncke

Lees ook andere artikels over ACTIEF@ZEE