Belangrijke vragen vooraleer je begint te investeren

Vragen bij investeren

Met de huidige - quasi onbestaande - rente op het spaarboekje, is het logisch dat je uitkijkt naar andere mogelijkheden om je geld te laten renderen. Maar vooraleer je kiest waarin je wil investeren en welk bedrag je wil uitgeven, is het een goed idee eerst volgende twee belangrijke vragen voor jezelf te beantwoorden.

 

Staat er genoeg op mijn spaarboekje?

 

Hoeveel er op je spaarboekje moet staan, hangt natuurlijk van verschillende factoren af, zoals je leeftijd, je beroep, je gezinssituatie, je wagen, andere leningen, etcetera. Maar je zou in elk geval altijd voldoende reserve moeten hebben voor onvoorziene uitgaven waarvoor je niet snel geld kan lenen. Een financiële reserve of 'financiële buffer' gebruik je immers vooral om onverwachte kosten te betalen, zoals de reparatie van de wagen of het vervangen van de wasmachine. 

Staat er meer op je spaarboekje dan je werkelijk nodig hebt als buffer, kan je kiezen om met de rest van je geld te investeren.

 

Hoe lang kan je wachten op rendement?

 

Een factor die vaak uit het oog verloren wordt, is dat niet elke investering even snel opbrengsten genereert. De zgn. 'beleggingshorizon' is de periode tussen het moment waarop je begint te investeren en het moment waarop je zeker bent van hoeveel rendement je investering precies heeft opgebracht. En die beleggingshorizon varieert sterk al naargelang welk type investering je kiest. We zetten ze even op een rijtje:

 

Beleggen in aandelen

 

Met de wispelturige beurzen en de aanhoudende lage rentestand, adviseren de meeste specialisten bij het beleggen in aandelen, uit te gaan van een beleggingshorizon van vijf tot acht jaar. Dat houdt in dat je pas na vijf tot acht jaar weet of je verliezen tijdens die tijd al dan niet worden gecompenseerd door de winsten die je hebt gemaakt.
Als je denkt dat je je geld binnen de vijf jaar al terug nodig zou kunnen hebben, dan is het beter om niet in aandelen te investeren.

 

Kiezen voor vastgoed

 

Investeren in vastgoed werkt op dat vlak helemaal anders, omdat je meteen kan inschatten welk rendement je op korte termijn kan behalen (vanuit de huur) en - dankzij de stabiele vastgoedmarkt - ook op langere termijn (vanuit de meerwaarde bij doorverkoop). De vastgoedmarkt in België blijft het immers goed doen, zelfs na het afschaffen van de woonbonus.
Al kan je als eigenaar altijd nog af te rekenen krijgen met slechte betalers, een leegstaand pand omdat je geen huurders vindt of onverwachte herstellingskosten.

 

Investeren in een hotelkamer

 

Investeer je in hotelkamers, dan kies je voor  een mooie vastgoedinvestering zonder zorgen, waarbij je als eigenaar niet zelf hoeft in te staan voor de verhuring, het onderhoud of het beheer van je hotelkamer.
De omzet uit de verhuur van de hotelkamers - maar ook vanuit het verhuren van vergaderzalen, food, drinks en service - wordt na verrekening van de uitbatingskosten in één korf samengebracht. Die winst wordt vervolgens netjes over de eigenaars van de hotelkamers verdeeld en elk trimester uitbetaald.

 

 

TIP: als je graag wil investeren in een hotelkamer, kan je dat momenteel doen in het ibis airport hotel in Oostende of het Mercure hotel in Blankenberge.

 

 

 

Beeld: freedigitalphotos.net

Lees ook andere artikels over Beleggen