Belasting op meerwaarde

Belasting-meerwaarde-vastgoed

Een van de voordelen van beleggen in vastgoed is niet alleen dat je extra inkomsten genereert, maar ook dat je je investeringspand na een tijdje met de nodige winst kan verder verkopen. Eén belangrijke tip: verkoop je investeringspand niet te snel want dat kan je fiscaal duur te staan komen.

Vijf jaar of langer wachten met het doorverkopen van je investeringspand biedt een stevig fiscaal voordeel. Daar waar je binnen de vijf jaar na aankoop maar liefst 16,5 procent belastingen zou moeten betalen op je winst, kan je bij het doorverkopen na meer dan vijf jaar je nettowinst zomaar behouden!

Haast en spoed...

Immers, als je je investeringspand binnen de vijf jaar na aankoop doorverkoopt, heft de fiscus 16,5 procent belasting op de meerwaarde die de verkoop je opbrengt.

 

VOORBEELD

Je koopt een vastgoed aan ter waarde van 180.000 euro en je verkoopt het binnen de 5 jaar door aan 240.000 euro. De meerwaarde is dan 60.000 euro, een bedrag waarop je vervolgens 16,5 procent belasting betaalt, t.t.z. 9.900 euro.

 

Geduld is een mooie deugd

Als je echter het nodige geduld kan opbrengen, heb je het voordeel dat de initiële aankoopprijs wordt verhoogd met de aankoopkosten - geraamd op min. 25 procent - en vervolgens verhoogd met 5 procent per verstreken jaar tussen aankoop en verkoop.

 

VOORBEELD

Je koopt een vastgoed aan ter waarde van 180.000 euro en je verkoopt het na 6 jaar door aan 240.000 euro. Dan krijg je volgende berekening voor de aankoopprijs van je pand: de initiële aankoopprijs x de aankoopkosten x vijf procent per verstreken jaar.

Concreet krijg je dan het volgende bedrag voor de 'aankoopprijs':

180.000 x 1,25 x 1,05 = 236.250 euro

Omdat deze herberekende aankoopprijs nog steeds lager ligt dan de verkoopprijs, heb je dus geen meerwaarde gerealiseerd in de ogen van de fiscus en word je dus ook niet belast op wat - uiteindelijk - door jou als een winst van 55.750 euro kan worden beschouwd.

 

 

 

Lees ook andere artikels over Vastgoed