Belgen laten hun geld rollen

Belg-laat-geld-rollen

Niet alleen hebben de Belgen zelden minder gespaard dan in het eerste kwartaal van 2014, met 0,7 procent meer consumptie stimuleren we samen ook de economische groei van ons kleine landje.

 

De investeringen van de overheid daalden in de voorbije twee kwartalen met niet minder dan 2,9 procent vergeleken met het laatste kwartaal van 2013. Gelukkig draagt de Belgische consument zelf zijn steentje bij tot de groei van de Belgische economie.

 

Meer consumeren met lager inkomen

 

Alhoewel het gemiddelde inkomen met 0,3 procent is gedaald, heeft de doorsnee Belg de afgelopen maanden 0,7 procent meer uitgegeven aan consumptiegoederen. Die daling van inkomen kan verklaard worden door lagere inkomens uit beleggingen en een dalende loonmassa. Bovendien is het bijna drie jaar geleden wat we nog zo weinig van ons beschikbare inkomen opzij hebben gezet.

 

Steeds minder sparen

 

Vergeleken met einde 2013 zakte het spaargeld met 0,9 procent naar amper 13,7 procent begin 2014. Dat komt vooral door de lage rente op het spaarboekje, die sinds 1 augustus onder de historische grens van 0,50 procent is gezakt.

 

Dat de lage rente sparen ontmoedigt, wordt ook aangetoond door de beleggersbarometer van ING en De Tijd: maar liefst 29 procent van de ondervraagde beleggers zegt door de lage rente minder te sparen.

 

Goed nieuws voor de economie

 

Dat minder sparen een goede zaak is voor de economie, daar is iedereen het over eens. KBC-econoom Koen De Leus* verwoordt het als volgt:

 

“    De daling van het sparen en de stijging van de gezinsconsumptie hebben de Belgische economie ondersteund.

 

En Geert Gielens*, hoofdeconoom van Belfius, zet de puntjes op de i door te stellen:

 

“    Geld oppotten levert weinig op voor de economie.

 

 

* Bron: Wouter Vervenne, netto.tijd.be, 16/07/2014

Lees ook andere artikels over Financieel