Compromisloos compromis

Compromis

Zodra koper en verkoper het eens zijn over het bod op een woning, wordt er een compromis gesloten. Vergis je echter niet: een compromis of 'voorlopige verkoopovereenkomst' is alles behalve voorlopig. Wat er in het compromis staat is bindend en de verkoop definitief!

 

De wet is op dat vlak duidelijk: een compromis geldt als een volwaardige verkoop zodra volgende zaken worden vermeld én ondertekend door beide partijen:

 

  • de identiteit van de partijen,
  • de aard en beschrijving van de woning,
  • de prijs,
  • de datum van de overdracht van de woning

 

 

Bindende overeenkomst

 

Na ondertekening van een compromis kan de verkoper niet zomaar op zijn woord terugkomen omdat hij een beter bod heeft ontvangen, noch kan de koper beslissen de woning toch niet te kopen omdat hij elders een leukere woonst heeft gezien.

 

Bovendien betaal je bij het ondertekenen van een compromis sowieso al een voorschot - meestal tien procent van de vraagprijs. Als je de aankoop toch zou annuleren, heb je geen enkel recht om deze som terug op te eisen.

 

Een notaris inschakelen?

 

Het compromis is in principe een onderhandse akte, wat betekent dat je niet verplicht bent bij de notaris langs te gaan. Omdat het compromis echter dezelfde rechtsgeldigheid heeft als de verkoopakte, is het toch geen slecht idee bij de notaris langs te gaan. Deze kan dan onder meer de volgende elementen checken:

 

Controle van de verkoper
Is de verkoper de enige eigenaar? Is hij meerderjarig? Zit hij niet middenin een faillissement?

 

Beschrijving van het onroerende goed
Een correcte én volledige beschrijving van het goed dat je wenst te kopen en wat er wel of niet inbegrepen is.

 

Aanduiding van de prijs
De exacte aankoopprijs, maar ook de betalingswijze, het voorschot, het saldo ...

 

Nog een extra reden om bij de notaris langs te gaan, is dat je bij de ondertekening van het compromis van een overlijdensdekking van maximaal 250.000 euro geniet die blijft gelden gedurende de vier maanden die volgen na het tekenen.

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Vastgoed