Een ezel stoot zich geen tweemaal...

Fraude kredietkaart

We vertelden je in onze vorige post, 'Creatief met kredietkaartfraude', al uitgebreid over phishing, hacking, pharming en skimming. Van die laatste is er nu een nieuwe variant waar je absoluut voor moet uitkijken. Want nu blijkt  dat slachtoffers van fraude een extra aanlokkelijke prooi zijn voor andere gewetenloze criminelen.

 

Lebanese loop

 

Bij skimming gebruiken dieven een speciale lezer die de gegevens van je magneetstrip copieert. Het enige wat ze dan nog nodig hebben, is je code. Daarvoor gebruiken ze ofwel een camera ofwel kijken ze over je schouder mee.

 

Bij de 'Lebanese loop' gebruiken de zwendelaars een metalen strook om de gleuf te blokkeren. Op die manier blokkeert je kaart als je ze wil terugnemen en denk je dat de automaat de kaart heeft ingeslikt. Zodra je van de bankautomaat wegstapt, slaan de dieven hun slag thuis door het strookje, samen met je bankkaart, uit de automaat te halen.

 

Recovery rooms

 

Waakhond FSMA waarschuwt voor een nieuwe praktijk die vooral slachtoffers van eerdere fraude viseert, de zgn. 'recovery rooms'. De fraudeurs stellen zich voor als advocaten, accountants of financiële adviseurs en adviseren je de bedragen terug te winnen door hen in te schakelen. Daarvoor moet je dan wel eerst een bepaalde som storten...

 

Deze fraudeurs werken vaak met identiteitsmisbruik. Bij dit type 'cloned firms' gebruiken de oplichters de identiteit van een bestaande persoon of vennootschap om geloofwaardig en zelfs legitiem over te komen. Om zeker te zijn dat je met een bonafide partij te maken hebt, kan je volgende bronnen raadplegen:

 

 

 

Bij twijfel kan je best zelf even contact opnemen met de advocaat of het bedrijf, dan ben je helemaal zeker van je zaak.

 

 

 

Lees ook andere artikels over Financieel