Een leegstaand pand komt je duur te staan

Een leegstaande woning kan je veel geld kosten. Niet alleen heb je geen rendement door verkoop of verhuur, je riskeert bovendien een leegstandsheffing te moeten betalen.

 

Die leegstand wordt door de gemeente geregistreerd in volgende gevallen:

 

  • een woning die minstens 12 maanden niet als woning werd gebruikt;
  • een (studenten)kamer die 12 maanden niet verhuurd werd;
  • een opslagplaats waar meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet werd gebruikt gedurende een jaar.

 

Over het algemeen moet er geen heffing betaald worden voor tweede verblijven, woningen die verbouwd worden of geërfde panden. Komt je woning toch op het leegstandsregister van je gemeente te staan, word je gewaarschuwd en kan je alsnog verzet hiertegen aantekenen.

 

Hou er ook rekening mee dat de leegstandsheffing niet hetzelfde is als de heffing op verwaarloosde of verkrotte woningen. Ook al is je pand pico bello in orde, als het onbewoond wordt verklaard, krijg je een leegstandsheffing voorgeschoteld.

 

Die leegstandsvoorheffing varieert van stad tot stad, met een minimum van 1.100 euro voor een eengezinswoning en 83 euro voor (studenten)kamers. Elke gemeente bepaalt autonoom de heffing, op basis van het aantal vierkante meters, het aantal lopende meters en/of het aantal verdiepingen.

 

Het bedrag kan per gemeente sterk verschillen, zoals je in onderstaande tabel kan ontdekken*:

 

  • Oostende: 1.250 euro
  • Leuven en Brugge: 1.500 euro
  • Mechelen: 2.163 euro
  • Gent: 2.500 euro + 600 euro als de gevel meer dan 6 meter breed is + 600 euro als er meer dan één bouwlaag is

 

* Bron: netto.tijd.be

 

Komt je woning in het leegstandsregister terecht, kan je de situatie herstellen door te bewijzen dat het pand al meer dan zes maanden is bewoond omdat er iemand is gedomicilieerd, omdat de wijkagent heeft vastgesteld dat het pand bewoond wordt of omdat de gas-, water- en electricitietsfacturen hoog genoeg liggen.

 

 

 

 

Beeld: freedigitalphotos.net

Lees ook andere artikels over Vastgoed