Kleine spaarder straks weer de pineut?

Kleine spaarder slachtoffer fiscale vrijstelling aandelen en obligaties

De formateursnota van onze nieuwe regering meldt dat de fiscale vrijstelling op spaarboekjes zal worden uitgebreid naar aandelen en obligaties.

 

Dit idee werd eerder al gelanceerd door uittredend minister van Financiën Koen Geens, die vorig jaar tot twee keer toe een voorstel indiende om zowel de dividenden van aandelen als de intresten van obligaties fiscaal een stuk aantrekkelijker te maken. Vandaag zijn die inkomsten namelijk onderhevig aan 25 procent roerende voorheffing.

 

De achterliggende bedoeling van dit plan is particulieren en bedrijven te motiveren hun miljarden euro slapend spaargeld te versassen naar andere beleggingsproducten die de maatschappij meer ten goede komen. Het grote probleem ligt echter bij de aangifte van die extra inkomsten.

 

 

Geld lenen aan de staat?

 

Als je minder dan 1.900 euro interest per jaar op je spaarboekje wint, moet je hierop geen roerende voorheffing betalen. Voor bedragen die hoger liggen, wordt wel 15 procent roerende voorheffing gehoffen. Het probleem is dat men die extra inkomsten vaak 'vergeet' door te geven aan de fiscus.

 

Om dit probleem te vermijden met de aangifte van inkomsten uit aandelen en obligaties, zou iedereen roerende voorheffing moeten betalen op de rente - ook de kleine spaarder die op een jaar nog geen 1.900 euro interest verdient. Die 15 procent roerende voorheffing kan je dan wel - gelukkig - via je belastingsaangifte recuperen.

 

Ondertussen heb jij dat geld wel niet meer ter beschikking, terwijl deze maatregel de schatkist in het eerste jaar een 'one-shot' van enkele honderden miljoenen euro zou opleveren. Met andere woorden: de kleine spaarder zou met dit systeem de regering een jaar lang 15 procent van zijn/haar spaargeld voorschieten...

 

 

© Beeld: www.tak-21.be

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen