Koop jij nog een Belgische staatsbon?

staatsbon-investeren-hotelkamers

Belgische staatsbonnen kennen een lang en succesvol verleden bij vele (kleine) spaarders. Ondanks de relatief lage opbrengst, is de garantie die de staat op uitbetaling biedt immers mooi meegenomen. Maar wat als die opbrengst amper een (1!) procent bedraagt? Of als je zelf extra geld moet opleggen om de bon te behouden. Doe jij dan nog mee?

 

Historisch lage rente

 

Vanaf 4 september 2014 geeft de Belgische overheid een nieuwe staatsbon uit. Deze zgn. OLO wordt op acht jaar uitgeschreven met een coupon van 1 procent. En dat is dan nog de bruto rente, zonder extra kosten of roerende voorheffing. En de allerlaagste rente ooit.

 

Ter vergelijking: de vorige uitgifte bracht een bruto rente van 1,4 procent en haalde 7,74 miljoen euro op. Niet te vergelijken met de zgn. 'Leterme-bons' van eind 2011. Daarop kreeg je immers 4,2 procent. Deze kasbons leverden de staat dan ook maar liefst 5,7 miljard euro op.

 

Tweejaarsrente voor het eerst negatief

 

De rentetarieven van spaar- en beleggingsproducten zijn afhankelijk van uiteenlopende rentestanden. Denk maar aan de korte- en langetermijnrente. Voor die langetermijnrente is de rente van overheidsobligaties op 10 jaar het referentiepunt voor veel economen. En wat zien we? Waar die langetermijnrente in 2011 nog 5,7 procent haalde, was dat begin 2014 nog slechts 2,5 procent en nu amper 1,28 procent.

 

Dat heeft ook zijn invloed op de rente op staatsbons op twee jaar. Deze zijn namelijk voor de eerste keer ooit onder nul gezakt, tot 0,011 procent. Je betaalt dus meer dan gepland om geld te lenen aan de overheid. Tamelijk onvoorstelbaar, of niet?

 

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen