Met een kleine inspanning veel geld besparen

Je betaalt elke maand je facturen, betaalt trouw je lening af en staat er eigenlijk niet echt bij stil dat je deze vaste kosten makkelijk naar beneden kan halen. Hoe? We geven je alvast deze drie tips mee:

 

1. Je energiefactuur

 

Veranderen van energieleverancier of -formule kan een gezin gemiddeld 300 euro per jaar opbrengen, bewijst een recente studie van de CREG (de federale regulator van de Belgische elektriciteit- en aardgasmarkt). En om het je helemaal makkelijk te maken, kan je alle energieleveranciers en -plannen makkelijk met elkaar vergelijken via www.energievergelijker.be.

 

2. Je telecomfactuur

 

Het gebeurt zelden dat je telecomoperator je proactief contacteert om je tariefplan aan te passen aan je huidige gebruikersprofiel. Zo'n aanpassing kan nochtans een gigantisch verschil in je factuur opleveren. Surf daarom even naar www.bestetarief.be, waar de BIPT (Belgisch Instituut voor Post en Telecommunicatie) een vergelijking maakt tussen de volgende tariefplannen:

  • Vaste telefonie, met 13 tariefplannen
  • Mobiele telefonie, met 206 (!) mogelijke tariefplannen
  • Internet, met 47 tariefplannen
  • Bundels - al dan niet met digitale televisie, met 133 tariefplannen

 

3. Je woonkrediet

 

Betaal je meer dan vier of vijf procent op je woonlening en heb je nog langer dan de helft van de looptijd af te betalen, loont het meer dan de moeite om een herziening van je lening aan te vragen. Op die manier kan je mee genieten van de lage rentes op dit moment. Lees wel nog even ons artikel 'Het moment om je hypothecaire lening te herbekijken?' om je optimaal op het gesprek met je kredietverlener voor te bereiden.

 

 

Beeld: deathtothestockphoto.com

 

Lees ook andere artikels over Financieel