Nieuwpoort, de familiebadplaats met een rijke geschiedenis

Nieuwpoort-Bad-beleggen

Met zijn 2 kilometer lange en 40 meter brede verkeersvrije zeedijk en het aangrenzende fijne zandstrand, is Nieuwpoort uitermate geschikt voor een vakantie met de kids. Maar ook watersportfanaten en wandelaars komen hier aan hun trekken. En laten we vooral de cruciale rol niet vergeten die Nieuwpoort speelde in de 'Groote Oorlog'! Een fascinerende badstad met vele facetten, dat is Nieuwpoort.

 

Nieuwpoort vormt met zijn verkeersvrije zeedijk en mooie strand een paradijs voor spelende kinderen en hun ouders. De Dansende Fonteinen op het Kaaiplein zorgen elke zaterdag voor een feeëriek spektakel dat je ademloos zal achterlaten. Maar ook Kinderboerderij De Lenspolder met zijn prachtige vlindertuin is zeker het ontdekken waard. Om nog niet te spreken van Plopsaland, dat amper 15 kilometer verder ligt en rechtstreeks bereikbaar is via de E40.

 

Waterratten welkom!

De jachthaven van Nieuwpoort is de grootste jachthaven van Noord-Europa en biedt plaats aan zowat 2.000 boten. Surfers vinden hun gading bij de Windekind-surfclub en bij de strandzeilclub Sycot krijg je de wind in de zeilen. Ook het nabijgelegen Sint-Joris, aan de oever van het spaarbekken van de IJzer, biedt heel veel mogelijkheden voor watersporters.

 

Wandelen langs én in de zee

Langs de havengeul werd recent een volledig nieuwe fiets- en wandelpromenade aangelegd, gedeeltelijk in hardhout (voor de wandelaars) en gedeeltelijk in roze kasseien (voor de fietsers). Halverwege vind je een uitkijktoren die je een schitterende uitzicht biedt over de jachthaven, de monding van de Ijzer en het natuurreservaat.

 

Het natuurreservaat De Ijzermonding is op zich al een bezoek waard, met zijn absoluut unieke flora en fauna die ontstaat door de voortdurende wisselwerking tussen zout en zoet water.

 

Wandel zeker ook even over de staketsels die Nieuwpoort haar unieke look geven. Origineel opgericht in 1865 werden ze na de Tweede Wereldoorlog volledig herbouwd. Het Westerstaketsel is 490 meter lang en het Oosterstaketsel loopt 543 meter de zee in. De perfecte plek om even uit te waaien of - waarom niet? - te hengelen. En vergeet niet even tot Nieuwpoort's iconische watertoren te lopen!

 

Bewogen geschiedenis

Nieuwpoort slaagde er in 1914 in de Duitse invasie tegen te houden door een slim gebruik van de sluizen en de kracht van het zeewater. Helaas was Nieuwpoort ook de eerste stad aan het Westfront en dus onverbiddelijk veroordeeld tot een genadeloze vernietiging. Het standbeeld van Albert I en het het museum Westfront Nieuwpoort dat in oktober 2014 opengaat, vertellen het verhaal van de befaamde onderwaterzetting.

 

Ook het nabijgelegen Ramskapelle, het polderdorp met een ongerepte natuur en helaas erg zwaar oorlogsverleden, is zeker een bezoek waard als je meer wil leren over de impact van de 'Groote Oorlog'.

 

Wil je liever ontdekken hoe Nieuwpoort eruitzag voor de Eerste Wereldoorlog, wandel dan zeker eens door de Simli-wijk, met zijn typische strandarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. Of ontdek de historische binnenstad met haar belfort, dat deel uitmaakt van het Unesco Werelderfgoed.

 

Wist je dat...

Je nu een volledige stadsgids voor Nieuwpoort als app kan downloaden op je iPhone? Je vindt er de beschrijving, een map en zelfs een interactieve routebegeleiding op naar tal van bezienswaardigheden en leuke horecazaken in Nieuwpoort. Je kan de app hier downloaden

 

Lees ook andere artikels over Locaties