Onevenwicht doet Belgische economie sputteren

consumptie-van-de-gezinnen

De groei van de Belgische economie staat er met een stijging van amper 0,1 procent in het tweede kwartaal van 2014 niet bepaald goed voor. Het wordt pas echt pijnlijk als we even op een rij zetten wie wél en wie niet investeert in de groei van onze economie.

 

Na een stijging van 0,4 procent in het eerste kwartaal, waren alle betrokken partijen optimistisch: een stijging van 0,3 procent in het tweede kwartaal zou een haalbare kaart zijn. Die stijging was ook nodig om de door de Nationale Bank geplande 1,3 procent groei te kunnen halen. Helaas, met 0,1 procent wordt die prognose almaar moeilijker haalbaar.

 

Groei dankzij bedrijven en particulieren

Als we kijken naar de voorbije twee kwartalen, zien dat een boel sectoren mee geholpen hebben aan de groei van de Belgische economie. Vooral de bouwsector met een groei van 2,2 procent doet het goed, net als de industrie en de dienstensector.

 

De grootste boost voor de economische groei komt echter uit de investeringen van de bedrijven enerzijds (+ 2,2 procent) en de consumptie van de gezinnen (link naar 'Belgen laten hun geld rollen') anderzijds (+ 0,4 procent).

 

En de overheid?

Ondanks alle inspanningen van onder meer de ECB, doet de overheid niet bepaald haar duitje in de zak om de Belgische economie terug op de goeie weg te krijgen. De investeringen van de overheid daalde in de voorbije twee kwartalen met niet minder dan 2,9 procent. Ook de banen stegen in het eerste kwartaal met amper 1.300 jobs, terwijl de werkloosheid met 0,2 procent steeg tegenover het vierde kwartaal van 2013.

 

We zijn dan ook erg benieuwd wat er in de komende zes maanden zal gedaan worden om dit onevenwicht tussen inspanningen van bedrijven en consumenten enerzijds en de inspanningen van de overheid anderzijds te overbruggen...

Lees ook andere artikels over Financieel