ONTDEK@ZEE: Groote Oorlog in een klein dorp

Ramskapelle is vooral bekend omwille van de hevige gevechten die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog plaatsvonden. Het dorp lag net ten westen van de spoorweg Nieuwpoort-Diksmuide, waar het Belgische leger zich vanaf oktober 1914 terugtrok na de Slag om de IJzer.

 

In de tweede helft van oktober 1914 probeerden de oprukkende Duitsers de Ijzer over te steken om zo verder westwaarts te trekken. Een ingenieuze ingreep van het Belgische leger zorgde ervoor dat het gebied tussen de Ijzer en de spoorwegbedding onder water kwam te staan. Met het wassende water als bondgenoot, slaagden de Belgen en Fransen er in het Duitse leger - voorlopig - een halt toe te roepen. Het vervolg was de vierjarige stellingenoorlog - de befaamde Groote Oorlog...

 

Beschermde ruïne

In Ramskapelle vind je de ruïne van het station dat tijdens de Eerste Wereldoorlog dienst deed als observatiepost langs de frontlijn. De versterkte observatiepost bood immers een panoramisch zicht  over de watervlakte, waarin enkel nog de toppen van de hoeves te zien waren.

 

De ruïne van deze observatiepost is nog steeds bewaard en als monument beschermd. De resten bevinden zich in de tuin van het station van Ramskapelle. Dat er ook na de slag nog regelmatig verstevigingswerken aan de observatiepost werden uitgevoerd, kan je zien op enkele betonplaten die nu dienst doen als tuinpad. Ze dragen respectievelijk de data 3 november, 11 november en 22 november 1917.

 

Begraafplaats

Alhoewel het een sterk middel was tegen de optocht van de Duitsers, leed Ramskapelle natuurlijk wel zwaar onder de onderwaterzetting. Na de wapenstilstand volgde de drooglegging van het onder water gezette gebied, de opruiming en trage heropbouw van het dorp.

 

De veldgraven uit het onder water gezette gebied en andere militaire graven in de nabijheid werden vanaf 1922 samengebracht in de verzamelbegraafplaats. De begraafplaats omvat 84 are en kenmerkt zich door een middenpad in grijze kiezelsteen met links en rechts symmetrisch aangelegde perken. De graven zelf zijn aangelegd in een halve cirkel en zijn allemaal georiënteerd naar de ingang. Van de 634 Belgische soldaten die hier begraven liggen of herdacht worden, zijn er maar liefst 402 ongeïdentificeerd gebleven.

 

WIST JE DAT...
 ... je sinds deze zomer in de pastorie terecht kan voor de permanente tentoonstelling 'Slag om Ramskapelle'?

Lees ook andere artikels over ONTDEK@ZEE