ONTDEK@ZEE: Herbeleef de Belle Epoque

Copy-rights-toerisme-Blankenberge

De 'Belle Epoque' was de periode tussen 1870 en 1914 waarin de burgerij een ongekende welvaart genoot en op zoek was naar onschuldig vertier. En dat vertier vonden ze in Blankenberge. Het Belle Epoque centrum dompelt je onder in deze zorgeloze periode en vertelt je meer over het dagelijkse reilen en zeilen bij de toenmalige bezoekers van Blankenberge.

 

Architectonische getuigen van deze feestelijke periode vind je vandaag trouwens nog steeds terug in de Pier, het Casino, en de her en der verspreide villa's met fraai betegelde gevels in art nouveau stijl. Drie van deze pareltjes uit 1894 werden in 2004 gerestaureerd en bieden nu plaats aan het Belle Epoque centrum.

 

Alsof je er zelf bij bent

De permanente tentoonstelling in het Belle Epoque centrum dompelt je volledig onder in de feestelijke, zorgeloze sfeer van toen. Affiches, postkaarten, foto's en filmopnames geven je het gevoel dat je zelf kan zien, voelen en ruiken hoe het er toen aan toe ging. Je waant je als het ware midden tussen het mondaine volk van toen, met zijn meiden en knechten, zwierige kleding, orkesten en bals.

 

Van laag naar hoog

Als je van beneden naar boven door het centrum de trappen of lift neemt, kom je op elke etage een ander aspect tegen van deze boeiende tijd tegen. Loop je even mee?

 

Sous-sol

Hier leefde het personeel van 'Madame' en 'Monsieur' en werd heerlijk eten klaargemaakt. Makkelijk om je in te beelden dat je aan de lange tafel zit met de kokkin en lustig roddelt over de lui op de bel-etage.

Bel-etage
In deze volledig ingerichte woonkamer uit 1894 waan je je dan weer een ware edelman of -vrouw. Deze woonkamer werd volledig identiek gedecoreerd zoals ze er in de tijd van de belle epoque uitzag.

1ste verdieping
Een verdieping hoger vind je dan weer meer over de grote hotels en over de kunstenaars die in het zog van de bourgeoisie naar Blankenberge kwamen afgezakt. Filmbeelden getuigen dat naar het strand gaan toen nog een echte belevenis was.

2de verdieping
Hier kom je door allerhande leuke activiteiten meer te weten over het dagelijkse leven in deze uitbundige periode. Denk onder meer aan de uitstapjes naar het strand, de prachtige kledij en de muziek die de orkesten op de bals speelden. Maar deze verdieping besteedt ook de nodige aandacht aan de lokale bevolking, het vissersleven en de soms moeilijke verhoudingen tussen deze twee erg uiteenlopende levensstijlen.

Dakterras
Het dakterras is echt de kers op de taart van de tentoonstelling. Je kan er genieten van het prachtige uitzicht op een bank die werd gemaakt uit honderden tegeltjes die uit verschillende Blankenbergse Belle Epoque huizen komen. Je vindt er ook enkele prachtige authentieke art deco glasramen die zeker je aandacht waard zijn.

 

Erfgoedwandeling

Je kan je bezoek aan het Belle Epoque centrum ook aanvullen met een 4,1 kilometer lange wandeltocht. Deze brengt je langs de mooiste architectonische pareltjes uit deze periode. Je ontdekt de rijk gedecoreerde geveltableaus met bloemen- en dierentaferelen op de villa's uit die tijd en uitblazen kan je onder de Paravent, het sierlijk overdekte windscherm met spitse torentjes en kleurige daktegels vlakbij de jachthaven.

 

 

PRAKTISCH

  • Openingsuren: dinsdag tot zondag van 14 tot 17, in de zomermaanden blijft de tentoonstelling open tot 18 uur. 
  • Locatie: Elisabethstraat 22 - 26, 8370 Blankenberge.
  • Tickets: 3 euro voor volwassenen, en 1,50 euro voor jongeren en senioren.

 

 

 

 

Lees ook andere artikels over ONTDEK@ZEE