ONTDEK@ZEE: Lissewege, in het spoor van de Tempeliers

Ontdek-Lissewege

Lissewege is een echt postkaartdorpje. Eindeloze weiden, kromgebogen knotwilgen, een stil kanaal en een mastodont van een kerk. Als je de 264 treden van de spitsloze kerk beklimt, krijg je een prachtig polderpanorama als beloning. Maar je vraagt je misschien ook wel af hoe een dorp van nog geen 300 inwoners zich zo'n immense kerk kon permitteren.

De schat van de Tempeliers

Het antwoord op die vraag gaat terug naar de middeleeuwen en de befaamde ridderorde van de Tempeliers. Lissewege was in die tijd namelijk een bekend Mariabedevaartsoord en lag bovendien op de weg naar Santiago de Compostela. Om de vele pelgrims te beschermen, bewaakten de Tempeliers de bedevaartroute. Het is daarom erg waarschijnlijk dat de ridderlijke Tempeliers de bouw van de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk bekostigden. Helaas voor hen, vielen de Tempeliers in 1312 in ongenade en belandden de meesten op de brandstapel. Toch kan je tot op de dag van vandaag sporen van hun aanwezigheid in de kerk terugvinden, zoals het half verborgen beeldje van Baphometh, de verboden afgod van de Tempelierorde.

 

De bekende Thuis-acteur Kurt Defrancq die zijn kindertijd in deze streek doorbracht, heeft er dan ook zo zijn eigen theorie over:

 

“    Ik weet dat ze op dit moment ergens in Noord-Amerika op zoek zijn naar de goudschat van de Tempeliers. Compleet zinloos volgens mij, als er ergens gezocht moet worden, dan is het wel in Lissewege.

 

Gotische parels

In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingskerk vind je de pastorie met de permanente tentoonstelling 'Een gotisch visioen in de polders'. Het Heiligenmuseum stelt er meer dan 100 unieke beelden van patroonheiligen tentoon. De oudste stukken dateren zelfs uit 1453! Je kan er alle dagen terecht tussen 14 en 17.30 uur en voor 2,20 euro krijg je je ingangsticket en een lekker kopje koffie. Of durven we het 'een bakje troost' te noemen?

 

PRAKTISCH

Bereikbaarheid: met de wagen ben je in 10 minuten van Blankenberge in Lissewege via de N371 en N312. De zeven kilometer lange tocht is ook makkelijk haalbaar met de fiets. Bovendien kan je mee inspringen op de fietsroute 'Polderland Lissewege' die je rechtstreeks naar het hart van dit schilderachtige dorp brengt. 

Lees ook andere artikels over ONTDEK@ZEE