ONTDEK@ZEE: Zeebrugge doet het goed

Zeebrugge-haven

De haven van Zeebrugge kan voor het eerste deel van 2014 mooie cijfers voorleggen. Goed nieuws voor investeerders in hotelkamers aan de kust, want een sterke zeehaven zorgt voor veel zakelijke bezoekers die een overnachting willen boeken.

 

De  Haven van Zeebrugge is een belangrijk knooppunt voor de mondiale containertrafiek én de wereldleider inzake autotrafiek. Heel wat grote distributiebedrijven hebben zich hier gevestigd om van hieruit hun Europese klanten te bedienen. Zeebrugge is dus ook een thuishaven voor zakenlieden, een belangrijke bron aan potentiële klanten die een nog hogere bezettingsgraad garandeert van de hotelkamer waar je in investeert.

 

Mooie cijfers

De groeicijfers voor de eerste helft van dit jaar zijn 3,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, met maar liefst 22.040.932 ton goederen die in de haven passeerde.

 

De roro-trafiek (roll-on/roll-off) stond in voor een groei van 5,8 procent. Hier is het vooral de trafiek van nieuwe wagens die een boost heeft gegeven aan de groeicijfers. Met 1.061.866 eenheden tekende deze trafiek op een stijging van 12,7 procent af.

 

Ook de containertrafiek, die met 10,2 procent is gestegen, doet het erg goed. Verrassende koploper hier is de aanvoer van fruitsappen uit Brazilïe en de Verenigde Staten, dat met 105.384 ton instond voor een stijging met 19,8 procent vergeleken met de eerste helft van vorig jaar.

 

Voorzichtig optimisme

Joachim Coens, de zeer tevreden maar ook voorzichtige CEO Port of Zeebrugge reageert als volgt op de groeicijfers*:

 

“    De haven heeft in vergelijking met de eerste jaarhelft van 2013 bijna een miljoen ton goederen behandeld. (...) Wij zijn echter voorzichtig optimistisch, want de maritieme wereld blijft voor grote uitdagingen staan.

 

* Bron: KW, 8/82014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook andere artikels over ONTDEK@ZEE