ONTDEK@ZEE: Zoet-zout natuurreservaat De Ijzermonding

De Ijzer mondt ter hoogte van Nieuwpoort - als enige rivier in België - rechtstreeks uit in de zee. Deze combinatie van zoet en zout water zorgt voor 130 hectare natuurpracht, met slikken, schorren, duinen, strand en polders.

 

Slikken en schorren

Het slik is het gebied dat dagelijks twee maal onder water komt te staan. De vruchtbare kleideeltjes die na de vloed overblijven, trekken steltlopers, zilverreigers, kluten scholeksters en bergeenden aan. En natuurlijk de zeehonden, die bij het opkomende tij de monding binnenzwemmen om voedsel te zoeken en op het slik te rusten.

De schorre ligt al iets hoger en overstroomt twee keer per maand, bij springtij. De schorre is begroeid met schorrenkruid, zeekraal en lamsoor.

 

'Beam me up, Scotty'

Je kan het natuurreservaat te voet of met de fiets ontdekken. Onderweg krijg je hulp van Scotty, de scholekster, die je alles leert over de flora en fauna op het strand, in de slikken, schorren, duinen en polders. Naast een vogelkijkhut en observatiewanden is er ook een getijdenpoel met amfitheater, waar je de geheimen van het leven in zilte kreken, slikken en schorren kan ontdekken.

 

PRAKTISCH

  • Openingsuren: iedere woensdag in juli en augustus is het natuurgebied vrij te bezoeken.
  • Locatie: Halve Maanstraat, Nieuwpoort-Bad
  • Tickets: gratis op woensdagen in juli en augustus. Geleide bezoeken kunnen aangevraagd worden + worden in de zomermaanden ook elke vrijdag aangeboden aan 2,50 euro per persoon of 5 euro per gezin. Reservatie mogelijk via nachtegaal.anb@vlaanderen.be of 058/42 99 55.
Lees ook andere artikels over ONTDEK@ZEE