Vakantiewoning in Spanje kopen?

De zwakte van de lokale vastgoedmarkt doet sommigen dromen van een tweede woning in Spanje. Maar zelfs nu de prijzen laag zijn, is er een aanzienlijk fiscaal kostenplaatje verbonden aan een Spaanse vakantiewoning. We zetten de belangrijkste kosten even op een rijtje.

 

Je koopt een woning

 

Hierbij betaal je ofwel btw ofwel registratierechten. Die zijn verschillend per regio, dus informeer hier zeker naar bij de plaatselijke makelaar.

 

  • Als je koopt van een ondernemer, betaal je 10 procent btw en 0,5 tot 2 procent zegelrecht.
  • Koop je van een privé-persoon, betaal je 6 tot 10 procent registratierechten.
  • Is de verkoper een niet-inwoner, dan betaal je bovenop de registratierechten nog eens een voorheffing van 3 procent van de koopprijs.

 

Je bent de eigenaar

 

Dan betaal je jaarlijks twee bijdragen, namelijk:

 

  • Belasting voor een niet-inwoner: 24,75 procent op 2 procent van de kadastrale waarde.
  • Lokale onroerende belasting: ongeveer 1 procent van de kadastrale waarde.

 

Hou er ook rekening mee dat je de vakantiewoning op je Belgische belastingaangifte moet aangeven, wat gevolgen kan hebben voor je belastbaar inkomen en dus je personenbelasting.

 

Je verkoopt de woning

 

In Spanje geldt hiervoor altijd een meerwaardebelasting van 21 procent, tenzij de woning voor 31/12/1994 werd aangekocht. In dat laatste geval betaal je een kleiner bedrag.

 

Je erft de woning

 

Als de eigenaar van de woning in Spanje sterft, betaal je Spaanse nationale successierechten. Die waarde worden per erfgenaam berekend, op basis van de waarde van de woning. Dit kan gaan van 7,65 procent als de waarde onder de 7.933,46 euro ligt tot maar liefst 34 procent als de waarde 797.555,08 overschrijdt. Hou er ook rekening mee dat in Spanje samenwonenden niet worden gelijkgesteld met echtgenoten.

 

Daarnaast betaal je ook nog eens successierechten in België. Spanje heeft immers geen verdrag met België om de dubbele successiebelasting te vermijden.

 

Ons advies? Laat je niet verblinden door de lage prijzen en tel zeker al deze kosten mee vooraleer je beslist een tweede verblijf in Spanje te kopen.

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Vastgoed