Vastgoed als belegging, aan te raden of niet?

De vastgoedgroep Chateau Residenties organiseerde  ter gelegenheid van het Vakantiesalon in februari 2014 een enquête over beleggen. Het Vakantiesalon is een beurs met maar liefst 4 paleizen en 800 standhouders. Jaarlijks komen er duizenden mensen naar de beurs op zoek naar info over vakanties en reizen. 712 respondenten namen deel aan de enquête.

De vastgoedgroep wou graag de mening weten van de Vlaming over beleggingsproducten als spaarboekjes, aandelen, goud, obligaties en vastgoed. Vastgoed werd door een groot deel van de respondenten als de beste investering van het moment beschouwd. 26 % van de bevraagden oordeelden dat zij vastgoed een goede belegging vonden en zouden aanraden bij anderen. Goud als belegging staat op de tweede plaats gevolgd door vastgoedfondsen en kunst waarbij 11 % oordeelde dat dit een goede belegging was.

Chateau Residenties vindt het erg logisch en herkenbaar dat vastgoed in deze bevraging met kop en schouders erbovenuit prijkt. Vastgoed is immers een van de weinige beleggingsvormen waarbij het kapitaal beschermd is tegen inflatie. Daarbij komt nog dat mogelijke huuropbrengsten kunnen zorgen voor een extra rendement. Vastgoedkopers die hun woning/tweede verblijf niet willen verhuren kunnen gewoon genieten van hun investering door er zelf in te verblijven.

Het is vervolgens normaal dat het vertrouwen in een papieren belegging tegenwoordig nihil is. Bij een rechtstreekse vastgoedinvestering is de investeerder notarieel eigenaar. Je kan dus als eigenaar steeds het heft in eigen handen nemen om zo blijvend het kapitaal te beschermen.

Lees ook andere artikels over Vastgoed