Waarom niet investeren in een kot?

Zeker als je zelf een of meerdere kinderen hebt, weet je hoe duur het is om je kind(eren) op kot te sturen. Misschien overweeg je daarom zelf een of meerdere studentenkamers te kopen en ze later verder te verhuren? Of zie je als 'gewone' belegger een mooie kans? Meerdere projectontwikkelaars beloven momenteel immers een hoog rendement als je investeert in nieuwbouwstudentenkamers. Maar ze vertellen je niet alles...

 

Met een gemiddelde huurprijs van 340 euro per maand en contracten van 12 maanden per jaar, lijkt het inderdaad een mooie aanvulling op je andere inkomsten. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde prijs voor een studentenkamer met lavabo en een oppervlakte tussen 17 en 25 vierkante meter je niet meer kost dan 90.000 tot 135.000 euro. Maar dat is buiten de waard - in dit geval de extra kosten en de fiscus - gerekend.

 

Extra kosten

 

Naast de aankoopprijs moet je immers ook registratierechten en notariskosten betalen. Hiervoor moet je in Vlaanderen minstens 10 procent rekenen en in Brussel zelfs 12,5 procent.

 

Bovendien kan de waarde van de studentenkamer én het gebouw enkel gegarandeerd worden als de gemeenschappelijke ruimten zoals de sanitaire voorzieningen, de keuken en fietsstallingen centraal worden beheerd. Hiervoor moet je jaarlijks ongeveer een anderhalve maand huurinkomsten calculeren, wat niet bepaald een peulenschil is.

 

En natuurlijk komt ook de fiscus aankloppen, al is er wel een verschil tussen een gemeubelde en een ongemeubelde studentenkamer.

 

Ongemeubelde studentenkamer
Hier word je belast op het geïndexeerde kadastrale inkomen van de kamer, verhoogd met 40 procent. Je inkomen van de studentenkamer worden bovendien bij je andere belastbare inkomsten gevoegd, wat betekent dat je moet opletten dat je niet in een hogere belastingsschaal terechtkomt.

 

Gemeubelde studentenkamer
Hier wordt 40 procent van het inkomen als roerend goed beschouwd. Op de helft van dit bedrag (je mag immers 50 procent als forfaitaire kostenaftrek inbrengen) wordt nog 15 procent gemeentebelasting geheven, bovenop de algemene belasting op het onroerende inkomen.

 

 

Stevige risico's

 

Naast de extra kosten, zijn er ook aanzienlijke risico's verbonden aan het beleggen in een studentenkamer in een nieuwbouwcomplex. Wat doe je bijvoorbeeld als het complex niet tijdig opgeleverd wordt? Een studentenkamer die niet aan het begin van het academiejaar wordt verhuurd, kan je in de loop van dat jaar nog nauwelijks aan de straatstenen kwijt. Wat inhoudt dat je een jaar huurinkomsten verloren ziet gaan.

 

Of wat als het complex uiteindelijk niet aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoet en de kamer niet verhuurd kan worden? Geen evident probleem dat je snel zal kunnen oplossen...

 

Bovendien is het huidige tekort aan studentenkamers geen garantie op een rendabele doorverkoop binnen enkele jaren. Niet alleen zorgen de meeste universiteiten en hogescholen zelf steeds voor meer en betere huisvesting, ook de beslissing van de regering om het inschrijvingsgeld te verhogen kan leiden tot minder (ouders van) studenten die de kost van een studentenkamer op zich willen nemen.

 

En nog een laatste tip: laat je het hoofd zeker niet op hol brengen door projectontwikkelaars die je 'luxe' studentenkamers aan de man willen brengen. Onderzoek toont immers aan dat de prijs van een kamer voor de meeste studenten nog steeds primeert op comfort. Een kamer met lavabo en gemeenschappelijke keuken en sanitair is voor hen dan ook meer dan voldoende.

 

© Beeld: Het Nieuwsblad

 

Lees ook andere artikels over Beleggen