Wat koop je waar voor 250.000 euro?

vastgoed investeren beleggen

Century 21 Benelux publiceerde recent de resultaten van een internationaal onderzoek. Doelstelling van hun enquête was te ontdekken welk vastgoed je voor 250.000 euro kan kopen op verschillende plaatsen in de wereld. De uitkomst biedt een bijzonder inzicht...

 

Zo tel je in Mexico 250.000 euro neer voor een huis met drie slaapkamers op 250m3 oppervlakte, drie garages en een tuin van 220m3. In Londen daarentegen krijg je voor die prijs een studio van amper 30m3!

 

Grote verschillen wereldwijd

Ook Peking staat met een studio van 40m3 aan de top van de lijst qua duur vastgoed. In Parijs kan je voor dit geld al een openstaande woning kopen, zij het dan op amper 56m3 en nog verder te renoveren.

 

Iets beter ben je in Liverpool af met een halfopen bebouwing van 100m3 en drie slaapkamers. Maar Praag klinkt pas echt heerlijk in de oren: voor 250.000 euro kan je er een woning kopen van 154m3 met 5 slaapkamers en een privé meer.

 

En België?

 

België brengt het er bijzonder goed vanaf in de vergelijking. Een doorsnee gezinswoning kost gemiddeld 195.000 euro. Voor 250.000 euro kan je al wat meer kopen, al hangt het er vanaf aan welke kant van de taalgrens je gaat wonen.

 

Kies je bijvoorbeeld voor Mechelen, dan word je eigenaar van een gerenoveerd rijhuis van 141m3. Ga je echter naar Dinant, dan krijg je voor je 250.000 euro een villa met vijf slaapkamers en een oppervlakte van 186m3.

 

Dat we in eigen land toch klagen over de vastgoedmarkt, heeft volgens Geoffrey de Wilde, de topman van Century 21 Benelux, dan ook niet zozeer te maken met de prijs-kwaliteitsverhouding, maar eerder met de moeilijke aankoop van vastgoed. Concreet stelt hij:

 

De kredietvoorwaarden zijn strenger, de eigen inbreng wordt almaar belangrijker en daarenboven komt dan ook nog het feit dat we de hoogste registratierechten van Europa moeten ophoesten. Een woning verwerven is geen evidentie meer.

 

 

Beeld: © freedigitalphotos.net

Lees ook andere artikels over Vastgoed