Welke soorten leningen zijn er?

Soorten leningen

 

Welke soorten leningen zijn er?

 

 

De lening

 

Hier wordt het kapitaal meteen én volledig aan de lener ter beschikking gesteld. Het verschuldigde bedrag wordt met een bepaalde interest verhoogd en in regelmatige schijven terugbetaald.

 

De kredietopening

 

Dit is de meest gangbare formule bij woonkredieten. Anders dan bij de lening, krijg je hier niet meteen het hele bedrag in handen. Wat je wel krijgt, is het recht om vrij over een bepaald bedrag te beschikken. Je mag dus zo vaak en zo veel je wil geld opnemen, zolang de kredietlimiet maar niet wordt overschreden. De duur van een kredietopening is meestal onbepaald en de rentevoet kan vast of variabel zijn (zie ook 'Rentevoet: vast of variabel?').

 

De hypotheek

 

Hiermee geef je de financiële instelling extra zekerheid omdat je haar het voorrecht geeft jouw eigendom te verkopen als de schuld niet wordt afgelost. De opbrengst van de verkoop wordt dan in eerste instantie gebruikt om je schuld aan de financiële instelling terug te betalen. Het grote voordeel van een hypotheek is dat je de kosten over een heel lange tijd kan spreiden; het nadeel is dan weer dat je vermogen 'vast' zit in je woning.

 

De hypothecaire volmacht

 

De kosten van een hypothecaire volmacht liggen een stuk lager dan die van een hypothecair krediet. Zo betaal je geen hypotheekrecht, slechts 25 euro registratierechten en amper 25 procent van het ereloon van de notaris. Daartegenover staat dat je de bank wel toestemming geeft om een hypotheek op jouw huis af te sluiten, maar dat die zelden of nooit door de bank wordt opgenomen. De bank zal dan ook enkel werken met een hypothecaire volmacht voor klanten waarin zij het volste vertrouwen hebben.

 

 

Beeld: freedigitalimages.com

Lees ook andere artikels over Financieel