Zicht op de toekomst: groeivertraging op de aandelenmarkt, veiligheid op de vastgoedmarkt

Hoe ging de aandelenmarkt in 2016 van start? Met een fikse koersdaling. 

Beleggers zijn het jaar met een flinke kater begonnen. Nog nooit zijn de koersen op de financiële markten in de eerste week van een nieuw jaar zo hard gedaald als in 2016. Een absoluut record waarbij tot 2 biljoen euro aan marktwaarde verdampte. Met deze brede verkoopgolf, lijken beleggers vooral een economische terugval in te prijzen.

Groeivertraging

Er zijn verschillende signalen die wijzen op wat groeivertraging. Zo is de Baltic Dry Index, die de kostprijs meet voor het overzees verschepen van goederen, teruggevallen tot 429 punten. Dat is een stuk lager dan in dezelfde periode in 2008, waar een stand van 663 werd opgetekend.

/114/Geld/1.jpg

Een lage Baltic Dry Index suggereert dat er weinig vraag is om goederen wereldwijd te verschepen. En dat is weer een belangrijke indicator voor de gezondheid van de wereldeconomie.

Dat er minder vraag is naar goederen, zien we niet alleen in de tarieven van het transport, maar ook bij de detailhandelsverkopen. Afgelopen november werd bijvoorbeeld weer eens duidelijk dat de Amerikaanse consument veel minder consumeert. De retail sales kwamen uit op 1,4% in november, terwijl het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar op 4,4% ligt.

Ook de inflatie is een punt van zorg. Want er is nauwelijks inflatie. En dat kan worden gezien als een teken dat er weinig vraag is vanuit de industrie en particulieren. Zeker nu de Fed in december de rente heeft verhoogd, zou de inflatie wat moeten aantrekken.

De spaarboekjes keren minder uit dan 1% momenteel alsook obligaties en aandelen leveren niet veel meer op. Bent u net wel op zoek naar een veilige belegging met stabiel rendement? Dan is vastgoed misschien iets voor u! 

Lees ook andere artikels over Beleggen