Zorgeloos investeren

Als vastgoedbelegger bent u waarschijnlijk steeds op zoek naar rendabele en veilige beleggingen. Heeft u daarbij al de aankoop van een hotelkamer aan de Belgische Kust overwogen als vastgoedinvestering? En hebt u zicht op de fiscale en andere voordelen die een lening u hierbij kan bieden? 

Veel Belgen willen graag investeren in een tweede verblijf aan de Belgische Kust en zoeken daarbij naar een rendabele en vooral eenvoudige oplossing. 

Overgewaaid uit het buitenland, zien we steeds meer mogelijkheden voor de Belgische vastgoedbeleggers om hun portfolio te diversifiëren met de aankoop van een hotelkamer.

Investeren in een hotelkamer aan de Belgische Kust is daarbij een verstandige keuze, want deze formule biedt de vastgoedbelegger veel voordelen. Naast een veilige en zekere vastgoedbelegging (u ontvangt een notariële akte), bent u met hotelkamers aan de Belgische Kust verzekerd van een hoog rendement door een hoge vraag.

Een andere opvallende trend is dat steeds meer vastgoedbeleggers kiezen voor een lening. We bekijken even de voordelen en mogelijkheden die een lening te bieden heeft als u wil investeren in een hotelkamer.

Lenen om te investeren: een goed idee?

Beleggen in een hotelkamer kan vanzelfsprekend met eigen kapitaal, maar steeds meer beleggers kiezen voor een lening om een investeringspand te betalen. Zo zien wij bij BNP dat vorig jaar 8 procent van de woonkredieten werden afgesloten voor panden die verhuurd worden. Bij KBC is dat zelfs 18 procent, een stijging van 3 procent tegenover het voorgaande jaar. Lenen voor een vastgoedinvestering biedt dan ook de nodige voordelen:

 1. U geniet een aanzienlijk fiscaal voordeel
  Een eerste voordeel van een lening is natuurlijk dat u niet uw volledige eigen kapitaal - dat onvoldoende kan zijn of dat vastzit in andere beleggingen - dient te gebruiken. Bovendien bieden de betaalde interesten een belangrijk fiscaal voordeel.

 2. U krikt uw rendement op
  Door een lagere eigen inbreng heeft u dankzij de huurinkomsten bovendien een hoger rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Dit geldt zeker als u ervoor zorgt dat de huurinkomsten per jaar hoog genoeg liggen om de lening af te betalen.

 3. U vult uw pensioen aan
  Steeds meer vijftigers kiezen dan ook voor een lening om in vastgoed te investeren. De gezinswoning is dan meestal afbetaald en de huurinkomsten kunnen integraal gebruikt worden voor het afbetalen van de lening. Op die manier vormen de huurinkomsten daarna een aanvulling op het pensioen.

 4. U kan makkelijk lenen
  Banken lenen ook makkelijker aan vastgoedbeleggers. Deels omdat zij een lager deel van de aankoopsom lenen, maar ook vanwege de opbrengst van de verhuurde panden en - vaak - de gezinswoning als buffer. U hebt bovendien keuze uit verschillende formules, zoals:

  • Traditionele woonlening
  • Bulletkrediet
  • Lening met degressieve interesten

 

Bron: De Tijd, 8 Februari 2014

Lees ook andere artikels over Beleggen