2015 wordt duur

Een nieuw jaar, een nieuw begin. An sich heuglijk nieuws, natuurlijk. Maar 2015 brengt de nodige financiële veranderingen met zich mee en wordt vooral een duur jaar...

 

Laten we eerst beginnen met het positieve nieuws voor loontrekkenden en zelfstandigen, vooraleer dieper in te gaan op de veranderingen bij gepensioneerden.

 

Hoger nettoloon voor werknemers

 

Hoe en wanneer de indexsprong er komt, blijft nog even koffiedik kijken, maar de regering Michel verzacht de gevolgen alvast door de lonen minder zwaar te belasten. Vanaf 1 januari ontvangen werknemers dus meer nettoloon.

 

Realistische sociale bijdragen voor zelfstandigen

 

De sociale bijdragen voor zelfstandigen worden niet langer berekend in functie van de afgelopen drie jaren, maar op basis van het inkomen van het lopende jaar. Op die manier leunt de sociale bijdrage dichter aan bij de reële inkomsten en wegen ze minder zwaar in een mindere periode.

 

De bluts met de buil voor gepensioneerden

 

Als je 65 jaar bent of een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt, kan je vanaf nu als gepensioneerde onbeperkt bijverdienen zonder dat je pensioen verminderd of geschorst wordt.

Aan de andere kant, wordt de pensioenbonus afgeschaft. Deze bonus kon opgebouwd worden door gepensioneerden die minstens een jaar na hun pensioenleeftijd verder werkten. Extra gewerkte dagen leveren dus helaas geen extra pensioen meer op.

 

Het verdwijnen van Proton en papieren maaltijdcheques

 

Vanaf januari kan je nergens nog je Proton opladen. Betalen met Proton kan nog maar tot 1 maart. Als je dus nog iets op je kaart hebt staan: niet vergeten het saldo op tijd uit te geven!

 

Ook de papieren maaltijdcheques zien hun einde naderen. Vanaf 2016 worden ze immers volledig uit de roulatie genomen. Dat betekent dat de geldigheidsduur van de papieren maaltijdcheques die je in 2015 ontvangt, elke maand korter wordt. Concreet houdt dat in dat je cheques van januari 12 maanden geldig zullen zijn en die van december maar één maand meer.

 

2015 wordt vooral duur...

 

Niet alleen postzegels, volwassenonderwijs, bedrijfswagens en verzekeringspremies worden duurder, het zal vooral de stijgende electriciteitsfactuur zijn die pijn zal doen in je portemonnee. De electriciteitsfactuur voor een gemiddeld gezin stijgt met maar liefst 8,4 procent. Dat de gasfactuur dan weer daalt met 3 procent, is dan eigenlijk maar een schrale troost, natuurlijk. Lees hier meer over de stijgende energiefactuur en het verschil per regio (zie ook de afbeelding onderaan).

 

Daarnaast wordt een woning kopen of renoveren duurder, terwijl aandelen en obligaties zwaarder belast worden.

 

Ook ziek worden kost meer, want vanaf nu betaal je 12 euro in plaats van 8,23 euro als je langsgaat bij een oog-, keel- of oorarts, een gyneacoloog, uroloog of orthopedist.

 

 

We wensen je voor 2015 dan ook het allerbeste en - vooral - een heel goede gezondheid toe!

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Financieel