Een innovatieve oplossing voor de verdwijnende familiehotels

familiehotels-verdwijnen

Het lijkt een rare evolutie: het aantal familiehotels aan de kust daalt dramatisch, terwijl de vraag naar hotelkamers steeds toeneemt. In dit artikel zoomen we daarom even in op de oorzaken van dit fenomeen en op de innovatieve oplossing die Industrie Hotelière aanbiedt door particuliere beleggers in hotelkamers te laten investeren.

Steeds minder familiehotels

Waar er vroeger meer dan 500 hotels aan de kust waren, samen goed voor 25.000 bedden, is dat aantal in de voorbije jaren meer dan gehalveerd. Vaak gaat het daarbij om familiehotels waarvan de eigenaars steeds moeilijker opvolging vinden of de hoge kosten voor de renovatie van het hotel niet meer kunnen opbrengen. En dat is nochtans vaak nodig, zeker als je weet dat maar liefst 60 procent van de gebouwen aan de kust meer dan 30 jaar oud zijn.

Eigenaars van familehotels gooien dan ook steeds vaker de handdoek in de ring en kiezen eieren voor hun geld. Projectontwikkelaars kopen hun eigendom op, slopen het en bouwen nieuwe appartementcomplexen en luxueuze lofts in de plaats ervan.

Vraag overstijgt aanbod

Toch is het noodzakelijk om betaalbare, kwalitatieve en aantrekkelijke hotels aan de kust aan te bieden om toeristen aan te trekken en zo de locale economie verder aan te zwengelen. Ook als we kijken naar het aantal overnachtingen in een aantal badsteden*, zien we dat de vraag zo langzamerhand het aanbod begint te overstijgen:

  • Oostende: 861.202 overnachtingen in 2012
  • Blankenberge: 563.338 overnachtingen in 2012
  • Nieuwpoort: 593.579 overnachtingen in 2012
  • De Panne: 272.746 overnachtingen in 2012

* Bron: FOD Economie

Innovatieve oplossing

Industrie Hotelière zag in deze evolutie een mogelijkheid en kwam op de proppen met een innovatieve oplossing. Sinds kort kunnen ook particuliere beleggers in hotelkamers investeren en dit op verschillende toplocaties. Industrie Hotelière treedt hierbij op als franchisenemer en exploitant.

Zo kan je nu aan de Belgische kust investeren in een hotelkamer in het ibis Styles hotel in Zeebrugge of het ibis Styles hotel in Nieuwpoort . Ook een hotelkamer in het recent gerenoveerde Hotel Ramada in Oostende is een optie. Sinds kort zit ook het Mercure hotel bovenop het prestigieuze nieuwe treinstation in Blankenberge mee in het portfolio.

Industrie Hotelière werd voor dit innovatieve idee in 2013 door Toerisme Vlaanderen genomineerd voor de Award van Beste Toeristische Innovatie. Het unieke financieringsmodel dat ook de 'kleinere' investeerder toelaat te beleggen in een hotelkamer, zorgt voor een frisse wind aan de kust. Meer hotelkamers zorgen immers voor meer overnachtingen, wat op zijn beurt weer zorgt voor meer toeristen en zo ook voor werkgelegenheid in winkels en horeca. En jij kan als belegger in een hotelkamer op je twee oren slapen, zowel qua bezettingsgraad van je hotelkamer als op het vlak van de latere meerwaarde van je investering.

Lees ook andere artikels over Vastgoed