Nefaste gevolgen nieuwe woonbonus

Niemand, op de regering na, is blij met de nieuwe woonbonus. Niet alleen heb je minder voordeel dan vroeger bij de aankoop van een woning, er zijn ook aan aantal nefaste gevolgen die verder reiken dan je op het eerste gezicht zou denken.

 

Belastingen overtreffen fiscaal voordeel

 

De nieuwe woonbonus zorgt ervoor dat de doorsneebezitter van een nieuwe woning vanaf nu meer belastingen betaalt dan dat hij aan fiscale voordelen geniet. Voor een doorsneegezin betekent dit dat ze ongeveer 20.000 euro meer belastingen betalen dan dat ze fiscale voordelen ontvangen.

 

Hoger belastbaar inkomen

 

Een ander gevolg, waar nog te veel weinig aandacht aan wordt geschonken, is de toename van je belastbare inkomen. Immers, omdat de Vlaamse overheid de woonbonus vanaf nu toekent als een belastingvermindering in plaats van een kostenpost, verhoogt je belastbare inkomen. Dat bevestigt ook auteur Jef Wellens*:

 

Het afschaffen van een aftrek is een ingreep die raakt aan de kern van de belastingberekening. Als uitgaven niet meer worden afgetrokken van het inkomen, zal het belastbare inkomen toenemen.

 

* Bron: netto.be

 

Gecombineerd met de kunstgreep die de regering eerder al doorvoerde voor de uitgaven voor kinderopvang - ook daar werd de aftrekpost vervangen door een belastingvermindering - ziet een doorsnee gezin met kinderen het belastbare inkomen op drie jaar tijd met maar liefst 5.000 euro toenemen.

 

Nefaste gevolgen

 

Dit hogere belastbare inkomen kan nefast uitdraaien bij de toekenning van allerhande tegemoetkomingen, zoals school- en studietoelagen, renovatiepremies of tarieven voor kinderopvang. Personen met een handicap (en hun gezin) riskeren zo ook hun integratietegemoetkoming en inkomensvervanging te verliezen.

 

Dat laatste lijkt misschien 'relatief', maar als je weet dat de overheid momenteel 1,28 miljard euro verleent aan 166.093 gezinnen, kan een hoger belastbaar inkomen zorgen voor de nodige - verborgen - besparingen. Dat bevestigt ook Nele Heerwegh van de federale overheidsdienst Sociale Zekerheid*:

 

Als het beschikbare inkomen met enkele duizenden euro's stijgt, dan zouden duizenden gezinnen geen van die tegemoetkomingen nog krijgen en zouden de uitgaven van de sociale zekerheid veel minder hoog liggen.

 

* Bron: netto.be

 

De nieuwe woonbonus lijkt ons dan ook eerder een toverformule voor de regering te zijn om extra besparingen door te voeren dan een middel voor jonge mensen en gezinnen om een eigen woning te kunnen kopen...

 

 

Beeld: http://www.freedigitalphotos.net/

Lees ook andere artikels over Vastgoed