ONTDEK@ZEE: Icoon met een bewogen geschiedenis

Vuurtoren Nieuwpoort

De rood-witte vuurtoren is zonder twijfel hét uithangbord van Nieuwpoort. De vuurtoren werd in 2004 volledig terecht als beschermd monument erkend. Maar dit iconische bouwwerk had voordien al de nodige woelige watertjes doorzwommen...

 

De eerste vuurtoren in Nieuwpoort dateert al uit 1248 en is hoogstwaarschijnlijk de oudste bakstenen vuurtoren in Europa. In 1881 werden de eerste stenen gelegd voor de vuurtoren op zijn huidige locatie, op de rechteroever van de Ijzermonding. Met zijn 28 meter hoogte, straalde de vuurtoren een continu rood licht uit om zeemannen te gidsen.

 

Van dubbele pech...

 

Helaas werd de vuurtoren in 1914 door het geschut van een Britse oorlogsbodem volledig van de kaart geveegd. In 1923 werd gestart met de bouw van een 29 meter hoge vuurtoren in baksteen. Maar ook deze versie was geen lang leven beschoren en werd in 1944 door de Duitsers met de grond gelijk gemaakt.

 

... naar iconische status

 

In 1949 werd de vuurtoren conform het design van 1923 heropgebouwd, met dit verschil dat de toren deze keer in beton werd opgetrokken. Ook de lichtinstallatie, die voordien op gas werkte, werd omgebouwd naar een elektrische installatie vooraleer in de toren te worden geplaatst. De rood-witte banen op de toren maken de vuurtoren niet alleen meer zichtbaar maar ook typerend en uiteindelijk zelfs symbolisch voor Nieuwpoort.

 

Wist je dat...

 

  • De toren maar liefst 27 meter boven de zeespiegel uitsteekt?
  • Je 172 treden langs vier verdiepingen moet afleggen om tot de lichtinstallatie te komen?
  • Het licht van de toren vanop 16 zeemijlen of 29 meter ver te zien is?
  • Het zwaailicht om de 14 seconden een lichtflits uitstraalt?
  • De laatste vuurtorenwachter in 1963 op pensioen ging en werd vervangen door een elektrische afstandsbediening?

 

 

PRAKTISCH

  • Openingsuren: de vuurtoren is helaas niet open voor het publiek. Je kan wel door het natuurdomein De Ijzermonding via de duinen tot aan de vuurtoren wandelen.
  • Locatie: Oude Zeedijk 2, 8620 Nieuwpoort.

 

 

Beeld: nieuwpoort.files.wordpress.com

Lees ook andere artikels over ONTDEK@ZEE