Spaarboekje kost meer dan het opbrengt.

sparen-negatief-beleggen

We schreven eerder al dat de rentedalingen op het spaarboekje zorgen voor een minimaal rendement op uw spaargeld. Nu blijkt uit een onderzoek van De Tijd bovendien dat de bankkosten meer bedragen dan de doorsnee opbrengst op een spaarboekje. Als je daar dan ook nog de inflatie bij incalculeert, wordt het echt pijnlijk...

 

De redactie van De Tijd publiceerde op 23 augustus 2014 de resultaten van een klein onderzoek dat ze had uitgevoerd. Daarbij werd uitgegaan van een 'modale' spaarder bij één van de 4 grote banken van België.

 

Bijna twee procent verlies op je spaarboekje

 

Meer concreet heeft deze modale klant volgende diensten bij de bank:

 

  • Een zichtrekening
  • Een kredietkaart
  • 10.000 euro op het spaarboekje

 

Rekening houdende met de lage interesten op het spaarboekje gecombineerd met de bankkosten die voor deze diensten worden aangerekend, krijg je een virtuele rente van -0,02 tot -1,60 procent. Een negatieve rente dus.

 

Als je hierbij nog de huidige inflatie meetelt, krijg je zelfs een negatieve rente van - 0,36 tot -1,94 procent!

 

 

Een rendabel alternatief

 

Betalen om je geld op een spaarboekje te laten staan? Het is eigenlijk te gek voor woorden. Een beter idee zou zijn om je geld in vastgoed te investeren.

 

Vastgoed is namelijk niet enkel een veilige belegging, het levert je op termijn ook een stevig rendement op. Zeker nu je heel goedkoop kan lenen, is dit het moment waarop je een mooie slag kan slaan.

 

Denk daarbij zeker ook eens na over de mogelijkheid om te investeren in een hotelkamer. Deze in België nog relatief nieuwe beleggingsvorm biedt je immers een zorgeloos rendement en een gegarandeerde meerwaarde bij doorverkoop. Zodat je écht kan 'sparen voor later' in plaats van te betalen om te 'mogen' sparen!

 

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen