Waarom beleggen in een hotelkamer?

beleggen-hotelkamers

Vastgoedinvesteringen vormen een veilige en rendabele factor binnen je beleggingsportfolio. Nieuw op de vastgoedmarkt is dat je nu ook kan investeren in een hotelkamer. Ontdek hier alles over de voordelen van deze innovatieve formule.

 

Met een historisch lage rente op je spaarboekje, staatsobligaties die nauwelijks nog iets opbrengen, de onrustbarende stilte op de grondstoffenmarkt en een meer dan volatiele aandelenmarkt , is het een goed idee om in vastgoed te investeren. Investeren in vastgoed is niet alleen een veilige belegging, ze levert je op termijn ook een beter rendement dan de meeste andere opties. Zeker nu je heel goedkoop kan lenen, is het moment gekomen om je slag te slaan. En investeren in een hotelkamer in plaats van een huis of appartement, biedt je nog heel wat extra voordelen.

 

Gunstig hefboomeffect

Met de lage rentevoet, is het nu het ideale moment om een financiering te overwegen. Een lening is sowieso een goed idee als je wil investeren in vastgoed. Je creëert er als het ware een hefboomeffect mee voor je eigen middelen. Bovendien geniet je met een lening niet alleen van de nodige fiscale voordelen, door een lagere eigen inbreng heb je een hoger rendement op het geïnvesteerde kapitaal.

 

Zorgeloos rendement

Je investeringvastgoed verhuren zorgt voor een bijkomend inkomen, zelfs tijdens je pensioen. Het huurrendement dat je als vastgoedeigenaar opstrijkt, is sowieso aanzienlijk hoger dan de interest op je spaarboekje. Bovendien brengt het verhuur van een hotelkamer ook nog meer op dan de verhuur van bijvoorbeeld een appartement. De positieve evolutie van de prijs voor hotelkamer biedt je bovendien extra zekerheid.

 

CONCREET
Stel dat je hotelkamer een volle maand wordt verhuurd aan 145 euro per nacht, dan haal je een maandomzet van maar liefst 4.350 euro! Bij het verhuren van een woning of appartement krijg je er als eigenaar bovendien vaak een pak kopzorgen bij: schade aan meubels, wanbetalers, administratieve beslommeringen… Als eigenaar van een hotelkamer hoeft je je geen zorgen te maken over dit soort ongemakken, omdat het beheer van je kamer en de gemeenschappelijke ruimtes onder de verantwoordelijkheid van de uitbater valt.

 

 

Mooie potentiële meerwaarde

Vastgoed is een veilige belegging die ook een duidelijke meerwaarde bij verkoop oplevert. Statistieken tonen aan dat de gemiddelde verkoopsprijs voor bijvoorbeeld appartementen de afgelopen 37 jaar in België meer dan vertienvoudigde, terwijl het algemene prijsniveau toenam met factor 3,5.

 

CONCREET
De verkoopsprijs voor een appartement in 1975 bedroeg gemiddeld 30.011 euro, in 2013 was dat gemiddeld 207.886 euro. Ook als we recenter terugkijken naar 2005 (141.290 euro) noteren we een prijsstijging van maar liefst 66.596 euro.

 

Hierbij komt nog dat hotels dagelijks worden onderhouden en regelmatig gerenoveerd. Dat betekent dat het vastgoed op langere termijn wordt behouden, wat de meerwaarde ten goede komt.

 

Alles rozengeur en maneschijn?

Toch niet. Enige voorzichtigheid is wel geboden. Van alle vastgoedbeleggingen, is investeren in een hotelkamer waarschijnlijk de meest volatiele variant. Als je een kamer koopt in een succesvol hotel, zit je gebeiteld. Kies je echter een minder populaire bestemming, kan het rendement soms lelijk tegenvallen. Wees daarom zeker dat je met de juiste partner  in zee stapt en een hotel kiest op een aantrekkelijke locatie.

 

 

 

Lees ook andere artikels over Beleggen