Verdere val van de spaarrente

Daling spaarrente

KBC bood - als eerste grootbank - vanaf 1 augustus 2014 amper 0,4 procent rente op spaarboekjes aan. Andere banken volgden als snel. Nu verlaagt ook Bpost-bank de rentes en niet enkel op de spaarrekeningen.

 

We gaven het eerder al aan dat KBC het startschot gaf voor een verdere daling van de spaarrente naar een historisch laag niveau. Grootbank Belfius volgde meteen mee in de trend, en ook kleinere banken als Crelan, Beobank en Triodos bieden sinds begin augustus amper 0,4 procent basisrente op het spaarboekje aan.

 

Het einde van het klassieke spaarboekje?

 

Nu zelfs de 'betrouwbare' Bpost-bank de rente op verschillende spaarproducten verlaagt, lijkt het einde van het klassieke spaarboekje echt wel nabij. En dan praten we nog niet over het fiscale zwaard van Damocles dat boven het spaarboekje hangt...

 

Wat met het langetermijnsparen?

 

Ook de beslissing om de rente op de kasbons met een looptijd van vijf of zeven jaar en de volkslening vanaf 18 augustus te verminderen, toont dat zelfs langetermijnsparen zwaar onder druk staat en steeds minder garantie biedt op een verzekerd inkomen.

 

Andere mogelijkheden?

 

Je kan er voor kiezen je (spaar)geld te beleggen op de aandelenmarkt of te investeren in grondstoffen. Dat kan je aan de ene kant wel snel rendement opbrengen, maar brengt aan de andere kant wel de nodige risico's met zich mee. Een andere interessante manier om je geld verstandig te beleggen, is te investeren in vastgoed.

 

Investeren in vastgoed?

 

Vastgoed is niet enkel een veilige belegging, het levert je op termijn ook een beter rendement dan de meeste andere opties. Zeker nu je heel goedkoop kan lenen, is dit het moment om een mooie slag te slaan. Denk daarbij zeker ook eens na over de mogelijkheid om te investeren in een hotelkamer. Deze in België nog relatief nieuwe beleggingsvorm biedt je immers een zorgeloos rendement en een gegarandeerde meerwaarde bij doorverkoop. Zodat je écht kan 'sparen voor later'!

 

 

© Beeld: www.freedigitalphotos.net

Lees ook andere artikels over Sparen en pensioen