Woning renoveren wordt duurder in 2015

Woning renoveren duurder in 2015

We schreven eerder al dat 2015 een financieel zwaar jaar wordt voor velen onder ons. Als je nu een woning wil kopen, krijg je af te rekenen met de verregaande neveneffecten van de nieuwe woonbonus. Maar ook een bestaande woonst renoveren of isoleren wordt vanaf dit jaar een stuk duurder.

 

Premie wordt belastingvermindering

 

Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor. De eerste is dat de renovatiepremie wordt afgeschaft. Die premie wordt nu vervangen door een belastingvermindering. Die kan maximaal 10.000 euro bedragen en wordt over drie jaar verrekend. Je kan dus maximaal 3.333,33 euro per jaar terugtrekken voor je renovatie.

 

Voorwaarden worden steeds strenger

 

De tweede oorzaak ligt in de strengere voorwaarden die aan een renovatie worden verbonden. Alhoewel er nu een onderscheid gemaakt wordt tussen een 'gewone' renovatie en een 'ingrijpende energetische innovatie', blijft het in beide gevallen een dure zaak.

 

De ingrijpende energetische innovatie geldt als je je technische installatie (verwarming, verlichting of sanitair) vervangt of als je minstens 75 procent van je buitenmuur (opnieuw) isoleert. Dit soort renovaties zijn op zich al erg duur, maar de strengere eisen op het vlak van energieprestatie, ventilatie en warmtedoorlating drukken nog extra op het uiteindelijke kostenplaatje.

 

Zelfs bij de gewone renovatie wordt de lat onderhand zo hoog gelegd dat je al twee keer moet nadenken en rekenen vooraleer je je dak, vloer of muren isoleert en zeker wil zijn dat je je stedelijke bouwvergunning kan binnenhalen.

 

Nog meer slecht nieuws

 

Voorlopig werd de maatregel nog niet doorgevoerd, maar zeker is dat de federale regering binnenkort de btw van 6 naar 21 procent zal verhogen voor het renoveren van woningen tussen vijf en tien jaar oud.

 

 

Met andere woorden: als je op het punt staat je woning te renoveren of te isoleren, doe je er goed aan je rekenmachine boven te halen en te berekenen of het überhaupt nog een haalbare kaart is voor jou...

 

 

 

 

Beeld: via www.fw-schrijnwerk.be

 

Lees ook andere artikels over Vastgoed