Kies je voor een wilde rit op een rollercoaster?

De kleine belegger is terug van weggeweest, als we kijken naar de cijfers van Bolero (de brokerdochter van KBC): in 2014 groeide het aantal klanten met 37 procent en nam het aantal transacties met 48 procent toe. Ook Keytrade Bank zag vorig jaar het aantal transacties met 10 procent toenemen, terwijl er 20.000 nieuwe klanten bijkwamen.

Deze evolutie vloeit voort uit het feit dat spaarboekjes, langetermijnsparen, obligaties en kasbons steeds minder rendement opbrengen. Met de 'bazooka' van het ECB - waarmee 1.140 miljard euro extra geld wordt gecreëerd - zal dat rendement zelfs nog dalen, bevestigt ook Kristof Wauters, obligatiespecialist bij BNP Paribas Fortis*:

De kans dat de rente op spaarboekjes omlaag gaat, is groot. Een renteverlaging naar nul procent is niet uitgesloten.

* Bron: tijd.be

Maar 'spelen op de beurs' is niet voor iedereen een even geschikte oplossing en kan zelfs voor een zware financiële kater zorgen. Daarom keren we even terug naar de 'basics' van de markt en stellen een interessant alternatief voor.

 

De aard van het beestje

Zoals we lezen in de Aandelengids van De Tijd: er is geen gemakkelijke of risicoloze manier om rijk te worden op de beurs. Aandelen zijn, in tegenstelling tot obligaties, risicokapitaal. Je krijgt geen jaarlijkse vaste vergoeding en je bent zelfs niet zeker dat je op het einde van de rit je geld zal terugzien.

Dat heeft te maken met de aard van een aandeel. De waarde ervan wordt immers niet enkel beïnvloed door de prestaties van het bedrijf zelf, ook externe factoren als de geopolitieke spanningen, de wereldwijde economische groei, de gezondheid van de opkomende markten en de dalende olieprijzen. En in het huidige klimaat kan dat voor onaangename verrassingen zorgen.

 

Dreigende speculatietaks

Sinds begin 2015 werd de beurstaks voor aandelen en fondsen verhoogd.  Als je nu een aandeel verkoopt, betaal je een beurstaks van 0,27 procent; bij beleggingsfondsen steeg de beurstaks naar 1,32 procent. Maar dat is nog niet het einde van het verhaal...

Ook de nakende speculatietaks zorgt voor de nodige deining. Deze wordt na de begrotingsronde in maart 2015 terug op de tafel gelegd door de regering. En dat is geen goed nieuws, want deze meerwaardebelasting voor particulieren die aandelen verkopen, zou wel eens erg nefast kunnen uitdraaien. Je betaalt namelijk:

  • 33 procent meerwaardebelasting als je een aandeel binnen het jaar terug verkoopt;
  • 25 procent als je dat aandeel verkoopt in een periode tussen één en vijf jaar na aankoop;
  • 16 procent als je het aandeel pas na vijf jaar verkoopt.

Beleggen op de beurs is dan ook enkel aan te raden als je kan werken met geld dat je de eerstkomende jaren niet nodig hebt. Je moet ook voldoende tijd kunnen uittrekken om je aandelen te volgen en op tijd te kopen of te verkopen. En, last but not least, moet je over stalen zenuwen beschikken om met de voortdurende ups en downs van de beurs te kunnen omgaan.

 

Kiezen voor vastgoed

De vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield publiceerde midden januari een studie waaruit blijkt dat het beleid van de ECB ook heel wat beleggers naar de vastgoedmarkt stuurt*:

Zonder de Europese geldpers was de markt dit jaar waarschijnlijk met 5 tot 10 procent gegroeid. Nu zal dat zo'n 20 procent zijn.

* Bron: De Tijd

 

Niet onlogisch, want vastgoed is niet alleen een veilige en rendabele belegging, met de historisch lage rente op leningen, is het momenteel het moment om je slag te slaan. Lenen om in vastgoed te investeren, is sowieso altijd een aanrader. Je krikt je rendement op, je geniet stevige fiscale voordelen en je vult meteen je pensioen verder aan. 

 

Innovatief concept

Investeren in een hotelkamer is in België nog niet zo bekend, wat jammer is. Het is immers een veilige en rendabele vastgoedinvestering die je bovendien een mooie meerwaarde garandeert en dat zonder kopzorgen. Meer weten? Lees dan zeker het artikel 'Waarom investeren in een hotelkamer?'

Lees ook andere artikels over Beleggen