Lenen om te investeren: een goed idee?

Als investeerder ben je eigenlijk altijd wel op zoek naar veilige en rendabele beleggingen. Maar ben je je ervan bewust dat lenen om te investeren eigenlijk een heel slimme oplossing is, met veel mogelijkheden en voordelen? Indien niet, lees snel dit mini-dossier rond lenen om te investeren!

 

Lenen om te investeren: een opvallende trend

 

Beleggen in een hotelkamer kan vanzelfsprekend met eigen kapitaal, maar steeds meer beleggers kiezen voor een lening om een investeringspand te betalen. Zo zien wij bij BNP dat vorig jaar 8 procent van de woonkredieten werden afgesloten voor panden die verhuurd worden. Bij KBC is dat zelfs 18 procent, een stijging van 3 procent tegenover het voorgaande jaar. Lenen om te investeren biedt dan ook de nodige fiscale en andere voordelen.

 

Belangrijke voordelen

 

1. Je geniet een aanzienlijk fiscaal voordeel
Een eerste voordeel van een lening is natuurlijk dat je niet je volledige eigen kapitaal - dat onvoldoende kan zijn of dat vastzit in andere beleggingen - dient te gebruiken. Bovendien bieden de betaalde interesten een belangrijk fiscaal voordeel.

 

2. Je krikt je rendement op
Door een lagere eigen inbreng heb je dankzij de huurinkomsten bovendien een hoger rendement op het geïnvesteerde kapitaal. Dit geldt zeker als je ervoor zorgt dat de huurinkomsten per jaar hoog genoeg liggen om de lening af te betalen.

 

3. Je vult je pensioen aan
Steeds meer vijftigers kiezen dan ook voor een lening om in vastgoed te investeren. De gezinswoning is dan meestal afbetaald en de huurinkomsten kunnen integraal gebruikt worden voor het afbetalen van de lening. Op die manier vormen de huurinkomsten daarna een aanvulling op het pensioen.

 

4. Je kan makkelijk(er) lenen
Banken lenen ook makkelijker aan vastgoedbeleggers. Deels omdat zij een lager deel van de aankoopsom lenen, maar ook vanwege de opbrengst van de verhuurde panden en - vaak - de gezinswoning als buffer. Je hebt bovendien keuze uit verschillende formules.

 

Meer over lenen om te investeren

Welke soorten leningen zijn er?

Welke waarborg kan je bieden?

Kies je voor een vaste of variable rentevoet?

Welke extra kosten komen er kijken bij een lening?

Wat zijn de spelregels voor lenen bij vrienden of familie?

 

 

Lees ook andere artikels over Financieel