Stap 4 in je successieplanning: optimaliseer je erfenis

Het grote voordeel aan je successie tijdig te plannen, is dat je je erfenis kan optimaliseren. Daarbij telt is er één belangrijk principe: schenken is goedkoper dan erven.

 

Als je je successie plant, is het geen slecht idee je vermogen al op voorhand te 'ontvetten' door schenkingen aan je naasten. Op die manier vermijd je dat je opgebouwde kapitaal bij jouw overlijden in de hoogste tariefschijven van de successierechten valt en de erfenisrechten voor je partner tot maar liefst 27 procent kunnen oplopen. Je kan trouwens zowel roerende als onroerende goederen schenken.

 

Roerende goederen schenken

 

Hand- of bankgift

Dankzij het verlaagde schenkingsrecht op roerende goederen, betaalt je partner amper drie procent schenkingsrechten en andere partijen slechts zeven procent. En toch is het mogelijk nog goedkoper te schenken, meer bepaald via een hand- of bankgift. Lees er hier alles over.

 

Wederzijdse schenking

Ook interessant is de wederzijdse schenking tussen gehuwde partners. Als goede echtgeno(o)t(e) wil je er immers alles aan doen om je partner bij je overlijden een voldoende groot vermogen na te laten om verder in zijn/haar levensonderhoud te voorzien. Je wil hem/haar niet alleen juridisch beschermen, maar ook vermijden dat hij/zij zich blauw betaalt aan successierechten. Een wederzijdse schenking van roerende goederen biedt hier de perfecte oplossing voor. Lees er hier alles over.

 

TIP: schenken via Nederlandse notaris
Het is nog niet echt algemeen bekend, maar als je roerende goederen wil schenken, kan je eigenlijk best bij een Nederlandse notaris aankloppen. Dit is namelijk een fiscaal uitermate interessant werkwijze die de voordelen van de bankgift - geen schenkingsrechten - combineert met de grote bewijskracht van een schenking via notaris. Ontdek hier de andere voordelen van deze formule.

 

 

Onroerende goederen schenken

 

Onroerende goederen schenken is niet zo eenvoudig en vaak erg duur omdat er een schenkingsrecht moet betaald worden. Cruciale factor in die kost is dat het progressieve schenkingsrecht. Daarom begin je er best tijdig aan en kies je ervoor om je vastgoed in schijven te schenken. Lees hier alles over schenken in schijven.

 

Ook de gesplitste aankoop is een beproefde methode om bij leven al eigendommen door te geven aan je erfgenamen en hen zo te vrijwaren van successierechten. Lees hier hoe dat precies in zijn werk gaat.

 

 

Lees ook andere artikels over Successie