Dossier lenen

Dossier lenen

Van plan om te investeren in vastgoed of een eigen woning te kopen? En heb je zelf niet voldoende kapitaal? Dan helpt ons mini-dossier rond lenen je alvast een stapje verder in de goede richting!

 

Welke soorten leningen zijn er?

Als je geld wil lenen bij een financiële instelling, kan je uit een paar mogelijkheden kiezen. Kies je daarbij dan best voor een klassieke lening, of bieden een kredietopening, een hypotheek of hypothecaire volmacht je meer mogelijkheden?

 

Welke waarborg kan je bieden?

Je vraagt een financiële instelling om jou (een deel van) het geld te lenen. Daar zal zij waarschijnlijk graag aan tegemoetkomen, maar natuurlijk niet voor niets. Om haar inkomsten veilig te stellen, zal ze van jou een borg, een onderpand of een hypotheek eisen. Ontdek hier wat voor jou de beste oplossing is.

 

Welke rentevoet kies je?

Je betaalt naast het geleende bedrag ook een rente terug aan de financiële instelling, meestal uitgedrukt in procent. Het is de zgn. rentevoet die bepaalt hoe hoog dat percentage is en kan zowel vast als variabel zijn. Sinds kort is er ook de accordeonlening, die de voordelen van beide opties combineert.

 

Welke extra kosten komen er kijken bij een lening?

Wanneer je een lening aangaat, moet je rekenen op extra kosten van zowel de financiële instelling als van de notaris. Maar om welke kosten gaat het en wat houden ze precies in?

 

Wat zijn de spelregels voor lenen bij vrienden of familie?

Zeker nu de rente op spaarboekjes legendarisch laag is, kan je misschien je ouders, suikertante of welgestelde vriend overtuigen een deel van zijn/haar slapende spaargeld aan jou te lenen. Maar hou wel rekening met een aantal spelregels als je mogelijke problemen wil vermijden!

 

 

Beeld: deathtothestock.com

Lees ook andere artikels over Financieel